BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 10.07.2020
 
       


МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ: ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ ЩЕ ИМА

обратно

(25.11.2019)

Допълнителни механизми за финансиране на филмовата индустрия ще има. Това каза министърът на културата Боил Банов тази сутрин в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия в коментар по повод исканията на кинодейци за стимули и реформи в сектора.
„Това, което искат кинодейците – ще се случи. Ще има много по-голямо финансиране за българското кино, с много по-устойчиви правила, които дават възможност за растеж, за прогноза, за свободно движение на идеи и за развитие на киното в България“, подчерта министърът на културата.

„Да нямат притеснения, че бюджетната процедура върви. Правителството е убедено в това, което прави и в най-скоро време всички, занимаващи се с българско кино, ще почувстват прилив на енергия и възможности“, увери министър Банов. „Това означава много повече работа, много повече количество филми, но и качество, съответно - инвестиции в Националния филмов център, за да бъде българското кино равно в съревнованието с големите пазари“, допълни той. „Хората на изкуството сме непримирими. Ние искаме всичко да се случва днес и сега, но имаме уверението на министър Гранов, че поправката в Закона за филмовата индустрия ще е първото нещо, което ще бъде разгледано от Министерския съвет след бюджета“. Министърът подчерта, че в последната година работните групи към Министерството на културата, в които участват и самите кинодейци, са направили своите предложения за това не само българските, но и външните продукции да бъдат подкрепени от държавата.

Бюджетът за култура всяка година е по-висок и това е политика на правителството. За следващата година средствата са повече не само за Министерството, но и за общинските институти - читалища, музеи, галерии и други. Подсигурено е 10% увеличение не само за администрацията, но на много места има допълнителни приходи и инвестиции в сектора на сценичните изкуства – театри, опери, филхармонии. С половин милион лева повече са средствата за Фонд „Култура“, който от 380 000 лева бюджет преди две години вече има близо два милиона лева. Продължава тенденцията за повишаване на средствата за археология и теренни разкопки, за които има допълнителни половин милион лева за проекти, свързани с консервация и реставрация. Основните политики, на които държавата е заложила в областта на културата, са спазени, обобщи министърът. 

Министерството е защитило държавния интерес по делата за „Ларгото“, категоричен е още министър Банов. Според него водените дела в продължение на три години и пред три съдебни инстанции е показател за ангажимента на Министерството. Той обяви, че дисциплинарната комисия към Министерството на културата вече е направила своите изводи и материалите са предадени на прокуратурата. Аз твърдо считам, че моят екип в Министерство на културата е много сериозен и качествен и в последните две години и половина работата, която вършим, го доказва, каза още министър Банов. В същото време той заяви, че като ръководител на институцията ще остане непримирим към злонамерени  деяния по отношение на културата и Mинистерството.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(06.07 - 05.08.2020)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването »

(06.07 - 05.08.2020)
Министерството на културата обявява втора конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.07.2020)
ИЗЛОЖБА С ЖИВОПИСНИ ТВОРБИ НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК-ПЛАКАТИСТ KAМEН ПOПOВ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА „ГАЛЕРИЯ 88“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136119677 Изработка : MediaPointDS