BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 10.07.2020
 
       


МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ПОДГОТВЯ СПОРАЗУМЕНИЕ С ДЪРЖАВНИЯ РУСКИ МУЗЕЙ ЕРМИТАЖ

обратно

(18.11.2019)

  Министерството на културата и Държавният руски музей Ермитаж ще сключат рамково Споразумение за сътрудничество за период от 5 години. Разговори за това бяха проведени по време на среща между директора на института проф. Михаил Пиотровски и представители на Министерството на културата, която се състоя в Санкт Петербург в петък, 15 ноември. Споразумението може да бъде подготвено и подписано през следващите три месеца, като готовност да гостува на страната ни във връзка с постигнатата договореност изрази лично директорът на музея проф. Пиотровски.

 


Подписването на Договора за дългогодишно сътрудничество в областта на театралното изкуство  На срещата беше обърнато внимание, че подобен документ за сътрудничество дава възможност на страните да споделят своя общ интерес към културното наследство, към обмена на информация и добри практики в областта на научните изследвания, консервацията и реставрацията, както и за съвместна работа по образователни програми и музейния маркетинг, за участие на специалисти от двете страни в конференции и семинари. В хода на разговора бяха обсъдени възможности за сключване на конкретни споразумения за размяна на изложби и експонати между Ермитажа и музеи и галерии от България, които да представят уникалното ни наследство пред света.

  Двете страни отбелязаха значението на традиционно провеждащите се „Дни на Ермитажа в София“, по време на които у нас гостуват знакови експонати от световния музей, а тази година Дните бяха отбелязани с изложбата ,,Мечът на хан Кубрат“.

  Засилването на диалога между културните институции от двете страни ще допринесе за установяването на трайни контакти и размяна на идеи и събития. Министерството на културата вече има сключено рамково споразумение за сътрудничество с Лувъра и подготвя такова и за музея „Дж. Пол Гети”.

  По време на посещението в Санкт Петербург освен двустранно споразумение за намерения по отношение на продължаването на проекта „Нов български роман“ беше подписан и Договор за дългосрочно сътрудничество с цел развитие на театралното изкуство на Руската федерация и България между Народния театър „Иван Вазов“ и най-стария национален театър в Русия – „Руски държавен академичен драматичен театър „А. С. Пушкин (Александрински)“. Документът беше подписан от директора на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин и директора на Александринския театър Валерий Фокин в рамките на VIII Международен културен форум, организиран от Министерството на културата на Русия. Събитието тази година се проведе в периода от 14 до 16 ноември и отново събра водещи експерти в областта на културата, обществеността и академичните среди от цял свят.

  Договорът е началото на дългосрочно партньорство между двата национални театъра в рамките на театралния сезон 2020 – 2021 година. Двете страни ще изготвят и програма за обмен, която ще включва участието на Народния театър „Иван Вазов“ във фестивала „Александрински“ през септември 2020 г. и на Александринския театър в София през 2021 г., както и други съвместни проекти.

 


Министърът на културата Боил Банов при посещението си през 2018 г. 

  Снимки: Архив МК и НТ „Иван Вазов”Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(06.07 - 05.08.2020)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването »

(06.07 - 05.08.2020)
Министерството на културата обявява втора конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.07.2020)
ИЗЛОЖБА С ЖИВОПИСНИ ТВОРБИ НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК-ПЛАКАТИСТ KAМEН ПOПOВ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА „ГАЛЕРИЯ 88“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136120748 Изработка : MediaPointDS