BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 06.06.2020
 
       


ЗАМ.-МИНИСТЪР РУМЕН ДИМИТРОВ УЧАСТВА В ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА СЪС СЪКРОВИЩА ОТ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

обратно

(06.11.2019)

Зам.-министърът на културата Румен Димитров участва в официалното откриване на изложбата със съкровища от Велики Преслав, посветена на 150-годишния юбилей на Българската академия на науките. В церемонията в Националния археологически институт с музей при БАН участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-кметът по културата доц. д-р Тодор Чобанов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Христо Попов, директорът на Aрхеологическия резерват с музей „Велики Преслав“ Пламен Славов, а сред гостите бяха директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова,  проф. Маргарита Ваклинова, археолози, историци и представители на културната общност.

 „Настоящата изложбата следва и като продължение на празника на духовността, който отбелязваме през месеца на народните будители. Изключително щастлив съм, че днес и Министерството на културата, и БАН, отличаваме по подобаващ начин значимите постижения в областта на изкуството и на културата, поставяйки във фокуса на общественото внимание нашите родни, съвременни будители, на  пазителите на духовността, на хората, отдаващи живота си за съхраняването на нашата памет през вековете и за това постиженията на нашия народ и държава да се популяризират по света”. С тези думи зам.-министърът на културата Румен Димитров приветства гостите. Той поздрави екипите на експертите - участници в международния научен проект, благодарение на които Преславското съкровище преживява своеобразно Възраждане. Зам.-министър Димитров изказа и специални благодарности на Националния археологически музей при БАН, на Археологическия музей „Велики Преслав“, на Националния исторически музей, както и на всички експерти и организации, допринесли за осъществяването на тази амбициозна и важна за нашата духовност и памет изложба.

Изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“ ще може да се види от днес, 6 ноември, до 26 януари 2020 г. в НАИМ при БАН. В залите на Института са експонирани най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав. Основен акцент е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в м. Кастана, северозападно от Външния град на Велики Преслав. През последните две години в рамките на международен научен проект, в който участват НАИМ при БАН, Археологическият музей „Велики Преслав“ и Римско-германският централен музей в Майнц (Германия), е направено ново техническо и технологично проучване, стилов анализ на съкровището, като е осъществено ново почистване и реконсервация на всички предмети от съкровището.

Представено е и откритото през 1972 г. в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав съкровище от XIII в. Други акценти в изложбата са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък и др.

Изложбата е организирана от НАИМ при БАН в партньорство с Археологическия музей „Велики Преслав“ и Националния исторически музей. Реализира се с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Българската академия на науките и др.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(02.06 - 02.07.2020)
Национална награда "Христо Г. Данов" 2020 »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135365895 Изработка : MediaPointDS