BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 12.07.2020
 
       


ЗАМ.-МИНИСТЪР АМЕЛИЯ ГЕШЕВА УЧАСТВА В ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА „РЕДКИ И ЦЕННИ ДОКУМЕНТИ В КОЛЕКЦИИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

обратно

(21.10.2019)

Зам.-министър Амелия Гешева участва днес следобед в откриването на изложбата „Редки и ценни документи в колекциите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

„Щастлива съм, че само седмица, след като открихме изложбата с колегите ни от Черна гора, сме свидетели на още едно събитие, което ни събира заедно в името на културното наследство и на споделената ни мисия – да го пазим и да го споделяме. Позволете ми да благодаря на г-жа Александрова и на целия екип на Националната библиотека за високата отговорност и за това, че се справиха с организацията на този форум, на който нашата страна за първи път е домакин.” С тези думи зам.-министър Гешева се обърна към организаторите, участниците и гостите на откриването на изложбата, която съпътства Годишната среща на директорите на национални библиотеки в Югоизточна Европа (21-23.10.2019 г.). Страната ни е домакин на престижния форум за първи път.

„Ръкописно-документалното наследство на държавите от Югоизточна Европа е богатство с огромна значимост не само за цяла Европа, но и за света. Важно е то да бъде не само съхранявано за идните поколения, но и популяризирано, да бъде достъпно за съвременната световна общност от учени, изследователи и читатели. В този процес голямата отговорност, професионални умения и енергия принадлежат на националните библиотеки. Те са институциите, създадени да опазват и пренасят през вековете интелектуалните постижения, културните образци и духовната памет на нациите”, посочи по време на откриването на изложбата директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова.

Експозицията „Редки и ценни документи в колекциите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” е от специалните колекции, съхранили книжовното богатство на България. В нея са представени архивни документи, ръкописи и ранни печатни издания, които илюстрират тематичното, документалното и езиково многообразие на отделните фондове.

Сред тях са: кирилски и глаголически паметници от времето на Второто българско царство от XIV в. и епохата на османското владичество на Балканите през XV-XVII в. Централно място заема Четириевангелието; емблематични старопечатни издания. Сред тях са: „Октоихът” на отец Макарий, отпечатан в Цетине през 1494 г.  в най-старата печатница на Балканите, „Кириакодромион” или „Неделник”   на Софроний, епископ Врачански, издаден през 1806 г. в Римник - най-ранен представител на българската старопечатна книжнина, както и първият печатен български светски буквар; ранните старопечатни книги на арабица;  арабографични документи и старите картички с изгледи от столиците на някои балкански държави.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(06.07 - 05.08.2020)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването »

(06.07 - 05.08.2020)
Министерството на културата обявява втора конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.07.2020)
ИЗЛОЖБА С ЖИВОПИСНИ ТВОРБИ НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК-ПЛАКАТИСТ KAМEН ПOПOВ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА „ГАЛЕРИЯ 88“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136154720 Изработка : MediaPointDS