BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 15.08.2020
 
       


МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ И ЧЕРНОГОРСКИЯТ МУ КОЛЕГА АЛЕКСАНДЪР БОГДАНОВИЧ ОТКРИХА ИЗЛОЖБАТА „ЧЕРНОГОРСКОТО ПЕЧАТАНЕ НА КИРИЛИЦА”

обратно

(11.10.2019)

Министърът на културата Боил Банов и черногорският му колега  Александър Богданович откриха днес следобед изложбата „Черногорското печатане на кирилица”, която гостува на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в столицата. Експозицията е инициирана от Научния архив на БАН и е посветена на 150-годишния юбилей на институцията. Към нея е издаден и съпътстващ каталог с много факти и богата илюстрация на част от изданията.

„За мен е чест, че имам още веднъж възможност да поздравя Българската академия на науките по повод 150-та годишнина от основаването на най-старата съвременна научна организация у нас. За втори път през тази седмица именно благодарение на техните усилия, професионализъм, конструктивен диалог и съвместна работа с институции от страната и чужбина, българската общественост има възможност да се докосне до шедьоври от световната книжовна съкровищница на нашето минало” – с тези думи министър Банов се обърна към организаторите и гостите на изложбата, сред които бяха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, чл. кор. на БАН проф. Васил Николов, посланиците на Република България в Черна Гора и на Черна гора у нас - Меглена Плугчиева и Снежана Радович, Симеон Сакскобургготски, директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова, представители на Черногорската и на Българската академия на науките, на издателство „Матица черногорска”, на дипломатическата и научната общност у нас.

„В тази изложба са включени някои от най-характерните образци на нашата печатна традиция и всъщност това е един от най-важните пътища за историческото и културното развитие на Черна гора, а също така и важна част от духовното наследство на славянските народи. Ето защо бих искал да изразя благодарността си към нашите домакини за това, че спомогнаха за осъществяването на това събитие, което напомня на всички нас за нашата културна и историческа връзка. Сигурен съм, че то ще бъде вдъхновение и за по-нататъшното културно сътрудничество между България и Черна гора”, подчерта в словото си черногорският министър на културата Александър Богданович.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски изтъкна ролята на учените и на науката за прокарването на мостове на приятелство между народите, а президентът на издателство „Матица черногорска” Драган Радулович изказа благодарност към всички институции и специалисти, допринесли за осъществяването на проекта.

По-рано днес министър Банов прие черногорския си колега Александър Богданович и водената от него делегация. Двамата проведоха работна среща, в която взеха участие и посланиците на Република България в Черна Гора и на Черна гора у нас. Двамата министри обсъдиха постигнатото на първото заседание на работната група за сътрудничество в областта на културата, което се проведе също днес. То е резултат от споразумението между Александър Богданович и Боил Банов по време на визитата му в Цетине през м. юли т. г. Тогава бе постигнато съгласие за създаването на нова програма за сътрудничество в областта на културата с тригодишен срок на действие, в която да бъдат уточнени конкретни участия и събития. Целта е в програмата да бъдат включени не само различни области на сътрудничество, но и конкретни инициативи, по които ще се работи съвместно - фестивали, музикални и филмови събития, изложби, сътрудничество в сферата на театъра, сътрудничество при опазването на нематериалното културно наследство, сътрудничество по линия на ЮНЕСКО, библиотеки и библиотечно дело, архиви. Очаква се работата по проекта на програмата да бъде финализирана в първите месеци на следващата година.

По време на еднодневната си визита у нас министър Богданович посети и разгледа Националния археологически музей към БАН, където в момента е изложен прочутият „Томичов псалтир”.

Снимки от събитието можете да видите във Фотогалерията.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11 - 25.08.2020)
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО РЕДА НА ПРАВИЛАТА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА НА РЕГИОНАЛНИТЕ БИБЛИОТЕКИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА »

(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
(01 - 31.08.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ОТВАРЯ ВРАТИ ОТНОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 137087235 Изработка : MediaPointDS