BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 06.06.2020
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С ПРИНЦЕСАТА НА ЙОРДАНИЯ ДАНА ФИРАС

обратно

(30.09.2019)

Министърът на културата Боил Банов проведе среща с Нейно кралско височество Дана Фирас, принцеса на Йордания, която е на работно посещение у нас. Срещата се състоя днес в Министерството на културата и на нея присъстваха Н. Пр. д-р Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, директорите на дирекции в културното ведомство д-р Петър Миладинов и Екатерина Джумалиева.

Министър Банов поздрави Нейно кралско височество за дейността й в полза на културното наследство със световно значение в нейната страна, както и за активността й като посланик на добра воля на ЮНЕСКО, с което помага за опазване и социализация на културното наследство на целия свят. В хода на разговора двамата се обединиха около мнението, че трябва да бъде актуализирано споразумението между двете страни за сътрудничество в областите култура, наука и образование. Министър Банов заяви готовността да подкрепи провеждането на Дни на йорданската култура в България.

Дана Фирас сподели, че една от най-важните за нея инициативи е тази, свързана с обучението на децата и младежите по отношение опазването и популяризирането на културното наследство. Тя говори за въвеждането на пилотна програма в едно населено място, която, при успех, би могла да се реализира и в по-голям мащаб. Г-жа Фирас благодари на министър Банов за принципно изразената подкрепа за реализиране на идеи и заяви, че днешната среща е добро начало, с което да отворим вратите за ползотворно сътрудничество между културата и туризма на двете страни.

По-рано днес министърът на културата Боил Банов приветства организаторите и гостите в международната конференция „Нови културни маршрути в Дунавския регион”. Форумът, организиран от Министерството на туризма и Съвета на Европа, беше открит от принцесата на Йордания Дана Фирас. В рамките на двете кръгли маси бяха обсъдени възможностите по създаването на нови културни маршрути – „Кирил и Методий“ и „Желязна епоха“, които ще допринесат за насърчаване на културния туризъм и сътрудничеството между страните от региона.

Културното наследство е това, което свързва всички нас, от различни краища на света. Дунавският регион е много важен, тъй като обединява държави членки на ЕС и държави, които са извън него. Нашата дискусия става във време, когато много ясно виждаме какви са вредите от късогледото мислене за развитие, подчерта в обръщението си към гостите на форума Нейно кралско височество. Тя сподели, че е видяла в България именно това – добре организиран туризъм, който намира баланс между развитието и опазването на културното наследство.

За нас културата и наследството са незаменим ресурс, който може да съдейства за развитие на социалния капитал, да стимулира икономическия растеж и да гарантира устойчивост на околната среда. Културният туризъм е приоритет за правителството, по който работим с всички заинтересовани страни, каза в приветствието си към участниците във форума министърът на културата. Той изрази надежда, че дискусията ще допринесе за създаването на два успешни културни маршрута и че общата работа между институциите в тази насока ще продължи. Съвместната ни работа по тези два проекта ще допринесе за утвърждаване и разширяване на сътрудничеството и взаимодействието между страните в региона, по социализиране и популяризиране на културните ценности, както и провеждането на съвместни научни изследвания, обмен на добри практики и други съвместни инициативи, допълни министър Банов.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(02.06 - 02.07.2020)
Национална награда "Христо Г. Данов" 2020 »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135366174 Изработка : MediaPointDS