BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 06.06.2020
 
       


ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА РУМЕН ДИМИТРОВ И ЗАМ.-КМЕТЪТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ТОДОР ЧОБАНОВ ОТКРИХА ПОСТОЯННАТА АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ „АНТИЧНА СЕРДИКА”

обратно

(17.09.2019)

Радвам се, че тъкмо на този ден като подарък за жителите и гостите на столицата ни вече е отворена за посещения постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“. Тя е част от един сложен и дългогодишен проект, с който в Министерството на културата се гордеем и се радвам, че от днес официално тази част от безценното ни културно наследство е споделена със света. С тези думи зам.-министърът на културата Румен Димитров се обърна към гостите на церемонията по откриването на постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика” в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика” в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза” № 2. Той благодари специално на екипите на Столична Община и на Регионален исторически музей – София, както и на всички, допринесли за успешната реализация на проекта.

Зам.-кметът на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов изрази задоволство от факта, че Регионалният исторически музей на София вече има толкова много филиали, при това един от тях е разположен в това уникално пространство в сърцето на София. „Едва ли друг музей може да се похвали, че под него се намира метростанция с най-широкия тунел в Европа, 30 метра, с хиляди хора, които всеки ден преминават и същевременно този музей съхранява всичките метри културен слой”, изтъкна доц. д-р Чобанов. Той изказа благодарности на археолозите, които в скромни за науката срокове са успели да проучат огромно по обем археологическо пространство, на музейните работници, на ръководството на Столична община - за това, че проектите с цел запазване на археологията са били променяни четири пъти, а на Министерството на културата – „за това, че се съгласи да изпълнява изключително сложния, труден проект, за цялото това огромно пространство от 15 хиляди кв. м., включително и този музей”.

Доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионален исторически музей – София, представи накратко експозицията. Тя благодари на археолозите, които през годините са работили по разкриването и експонирането на комплекса, както и на екипа на РИМ – София, положил усилия за това да заработи и  информационно-образователен център към музея, където с най-малките публики ще работят педагози. За създаването на центъра е допринесло и дарение от г-жа Силви Вартан. 

Гост на официалната церемония беше и директорът на Национален археологически институт с музей при БАН доц. д-р Христо Попов.

На площ от 6 хиляди кв. м в центъра на София са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции. В празничния за столицата ден, 17 септември, входът на експозицията е свободен. Съпътстващата програма включва детски образователни ателиета и изложба с фотографии от процеса на археологическите проучвания.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(02.06 - 02.07.2020)
Национална награда "Христо Г. Данов" 2020 »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135366112 Изработка : MediaPointDS