BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 06.06.2020
 
       


МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ И МИНИСТЪРЪТ НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА ИНДОНЕЗИЯ Н. ПР. РЕТНО МАРСУДИ ОТКРИХА ИНДОНЕЗИЙСКА ПРЕДСТАВИТЕЛНА КОЛЕКЦИЯ В НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ - КВАДРАТ 500

обратно

(16.09.2019)

    Министърът на културата Боил Банов и министърът на външните работи на Република Индонезия Н. Пр. Ретно Марсуди откриха днес индонезийска представителна колекция в Национална галерия - Квадрат 500.
   „Уверявам Нейно превъзходителство г-жа Расджид, благодарение на която това дарение намери своя нов дом – Националната галерия, че за Галерията и за българската страна е чест да обогатят националната си колекция с предмети от бита и културата на една далечна държава, като по този начин я доближат до нас. Убеден съм, че това е още една възможност за по-активен и по-богат диалог, за намиране и споделяне на нови пътища в областта на културния туризъм и обмен между нас”, подчерта министърът на културата Боил Банов по време на официалната церемония по откриването. Той изказа специална благодарност на министъра на външните работи на Р. Индонезия Н. пр. г-жа Марсуди за специалното приятелско отношение към страната ни и за това, че споделят с нас чудесата на Индонезия. От своя страна Н. Пр. г-жа Марсуди приветства гостите на събитието и припомни визитата на първия индонезийски президент Сукарно преди 59 г. в Националната галерия. „За мен е истинска чест да последвам стъпките на президента Сукарно. Показаните тук произведения на изкуството със сигурност са вдъхновени от богатството на наследството на Индонезия. Те са отличен прозорец, чрез който да видите и да научите повече за модерна и жизнена Индонезия, която е дълбоко вдъхновена от мъдростта на нашата многостранна култура”, посочи в приветствието си министър Марсуди. Тя изказа специална благодарност на министъра на културата Боил Банов, на Николай Ущавалийски, зам.-директор на Националната галерия, както и на Н. Пр. посланик Расджид за успешното осъществяване на експозицията.
   В края на церемонията официалните гости, сред които бе и Петър Андонов, посланик на Р. България в Р. Индонезия,  бяха поканени да дадат символичното начало на изложбата, изпълнявайки кратка мелодия на традиционния инструмент от о-в Бали - рейонг.
   На откриването на изложбата специални гости бяха началникът на кабинета на министъра на културата г-жа Ваня Бедрова, директорите на дирекциите „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” и „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в МК г-н Петър Миладинов и г-жа Екатерина Джумалиева, служители на посолството на Индонезия, членове на индонезийската делегация на министър Марсуди.
   Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните близо 30 предмета, представящи  райони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток) в представителната експозиция на Националната галерия.
   Експозицията в зала 20 на Квадрат 500 е отворена за посетители от 17 септември.
 


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(02.06 - 02.07.2020)
Национална награда "Христо Г. Данов" 2020 »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135365324 Изработка : MediaPointDS