BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 02.04.2020
 
       


НАД 17 200 ДУШИ СА ПОСЕТИЛИ НАЦИОНАЛНИЯ НИ ПАВИЛИОН НА БИЕНАЛЕТО ЗА ИЗКУСТВО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ДО КРАЯ НА М. АВГУСТ

обратно

(13.09.2019)

Над 17 200 души са посетили националния павилион на Биеналето за изкуство във Венеция до края на месец август тази година, а на официалното откриване са присъствали над 600 гости, сред които известни куратори, творци, директори на музеи за съвременно изкуство, медии и др. „Голямото завръщане на България на Венецианското биенале“ беше отразено и от редица български и международни издания, които допълнително допринесоха за повишаване имиджа на страната ни.

Това съобщи министърът на културата Боил Банов днес в отговор на парламентарно питане от народните представители Иван Ченчев, Чавдар Велинов и Александър Симов относно целите на българско участие и финансирането на Венецианското биенале за изкуство.

„С участието във Венецианското биенале за изкуство Министерството на културата си постави за цел изграждането на актуален образ на България в областта на съвременните визуални изкуства, който дава възможност за по-широк достъп и видимост на българското изкуство и култура, позволява да бъдем по-разпознаваеми на европейската и световната сцена”, каза в отговор министърът на културата. Той подчерта, че приемането на Статут за национално участие във Венецианското биенале е сред мерките, заложени в Програмата за управление на Правителството на Република България за периода 2017-2021 г. и този статут регламентира изискванията към националното участие, както и гарантира устойчивост при представянето на български творци в престижния международен форум. 

„България е участвала общо 7 пъти на Венецианското биенале за изкуство – през 1912, 1942, 1964, 1993, 1999, 2007 и 2011 години. Устойчиво, а не 7 години за последните 100, означава, че както държавите в Европа и света участват на Биеналето с държавна подкрепа, така е чест и достойнство на Министерството на културата и българската държава най-сетне да даде възможност на  този най-висок форум да показва уменията, качествата, дръзновението на своите творци”, посочи министър Боил Банов на допълнителен депутатски въпрос.

​ „Всички ние следва да си дадем сметка за необходимостта от участие на България в най-престижния световен форум за изкуство, което да не остане само по себе си спорадично, а да се работи за регулярното представяне, което ще допринесе за развитието на националната сцена и ще окаже положително въздействие върху писането на историята на изкуството и нейното представяне извън националните граници. Не на последно място участието стимулира интереса и усилията на творците за създаването на конкурентни и стойностни проекти за участие в следващите издания на Биеналето”, посочи още Боил  Банов.

По отношение на финансирането и изразходваните средства във връзка с проекта министърът на културата припомни, че съгласно Решение от 26 ноември 2018 г. на Министерския съвет цялостната организация на българското участие в 58-то издание на Венецианското биенале за изкуство се осъществява от страна на Националната галерия. Средствата са осигурени от бюджета на Министерство на културата за 2018 г. и 2019 г. и съгласно сключен договор с Националната галерия. Министерството на културата осигурява до 350 хил. лв. за дейности като реализация на кураторския проект, подготовка на рекламни материали, опаковане, транспорт, застраховки, командировъчни, монтаж, откриване, демонтаж и др. 

Министър Банов подчерта, че служебните командировки, осъществявани от служители на Министерство на културата, са извършвани при стриктно спазване на националната нормативна уредба и са приложени най-ниските възможни цени, поради което е избрано място за нощувка в отдалечено предградие на Венеция, където цените са чувствително по-малки спрямо тези в града, а придвижването до националния павилион и Биеналето е осъществявано единствено с градски транспорт.

Не на последно място министърът посочи, че участието в Биеналето тази година е стимулирало голям интерес и дебат, а те от своя страна подчертават, че в страната ни има динамична сцена, интересни проекти, свобода на мненията, както и сериозна амбиция за развитие. Същевременно изложбата е отбелязана от посетителите и професионалистите  като елегантна и говореща на модерен интернационален език.

Пълната информация за българското участие през 2019 г. във Венецианското биенале за изкуство е публикувана на сайта на Министерството на културата. Информация, снимки и видеоматериали, публикувани в български и световни медии за българския павилион, могат да бъдат прочетени и проследени в специално създадените интернет сайт, фейсбук страница и страница в Инстаграм.

Информацията е достъпна оттук.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.04 - 01.05.2020)
УВЕДОМЛЕНИЕ по чл. 66 от АПК »

(25.03 - 30.04.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕРЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И ТЕРЕННА КОНСЕРВАЦИЯ ЗА 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 133505644 Изработка : MediaPointDS