BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 17.02.2020
 
       


ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „ЕТЪР“ – ГАБРОВО ЩЕ ПРИДОБИЕ СТАТУТ НА РЕГИОНАЛЕН МУЗЕЙ

обратно

(06.09.2019)

Зам.министър Амелия Гешева участва в откриването на на XVII Международен панаир на традиционните занаяти

  Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово ще придобие статут на Регионален музей. Това  съобщи днес зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която бе сред официалните гости по време на откриването на XVII Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово.
  „За мен е изключителна чест да бъда днес в Габрово. И то в един от най-българските дни – когато България почита 134 години от Съединението. Нека в празници и делници да ковем българщината, да пазим традицията и да я предаваме на поколенията. Това е морално задължение на всеки един от нас, независимо с какво се занимава”, заяви при откриването на Панаира зам.-министър Гешева. „Мисля си, че Панаирът на занаятите съществува вече 17 години именно защото е кауза на съмишленици. Затова ви поздравявам от името на министъра на културата г-н Банов, от свое име и от името на екипа на Министерство на културата, който от години стои зад каузата. Поздравявам Община Габрово, защото без местната власт „Етър”-а не би бил това, което е. Имам честта да съобщя в аванс една новина. И тя е плод на съвместните усилия на Община Габрово, на музей „Етър” и на Министерство на културата. На следващия Министерски съвет това ще стане факт. Музей „Етър” няма да е просто музей на открито, няма да е просто Общински културен институт. През следващата седмица ще придобие статут на Регионален музей в Габрово. Вярвам, че това е задължение и отговорност, но и напълно заслужено признание за Вас, за Вашата дейност и за всичко, което правите, за да популяризирате българската култура и българските традиции“, подчерта зам.-министър Гешева. И допълни: „Международният панаир на занаятите е жив, защото има душа. Съхранете я. Нека я предадем на следващите поколения.”

  Събитието се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“. Цвета Караянчева благодари на Министерството на културата, на Община Габрово, на Архитектурно-етнографския музей "Етър", както и на всички участници.  Министърът на културата Боил Банов изпрати поздравителен адрес до организаторите и гостите на Панаира.

  Тази година Панаирът е посветен на 55-годишнината от откриването на музея. Ще бъдат представени традициите на три континента. Повече от 60 майстори от различни държави ще участват с демонстрации на традиционни занаятчийски техники, ръчно изработени изделия от естествени материали и уникални художествени творби. В изложението ще бъдат представени и съвременни творци с авторски „прочит“ на традиционните занаяти. За първи път в събитието се включват представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО: Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай).

  В дните на панаира посетителите ще имат възможност да се запознаят с изложбите: ,,Каменоделство“ – творби на ученици от Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино; „Майсторът и формата“ - представяща предмети, изработени в Майсторските надпревари от предходни години по грънчарство; „Холокьо, живото село“ - етнографска фотоизложба от Унгария и „Диалог с миналото“, интерактивна изложба, провокираща любопитството на съвременния човек към културните ценности. Предвидена е и богата фолклорна програма.

  Седемнадесетото издание Международен панаир на традиционните занаяти ще продължи до 8 септември.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.01 - 31.12.2020)
Покана за кандидатури по Програма за мобилност (Mobility First!) на Фондация „Азия-Европа” (АСЕФ) към Азиатско-европейски форум (АСЕМ) »

(17.02 - 17.03.2020)
Кандидатстване за целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности за 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.02 - 13.03.2020)
НИТО С НЕЯ, НИТО С НЕГО »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 132539849 Изработка : MediaPointDS