BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 17.02.2020
 
       


XVII МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ СЕ ОТКРИВА В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „ЕТЪР” – ГАБРОВО

обратно

(05.09.2019)

   Седемнадесетото издание на Международния панаир на традиционните занаяти се открива на 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър” – Габрово. Събитието се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България, г-жа Цвета Караянчева. Организатори на Международния панаир са Министерството на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“.
   Настоящото издание на Панаира е посветено на 55-годишнината от откриването на музея. На Международното изложение през настоящата година ще бъдат представени традициите на три континента. Повече от 60 майстори от различни държави ще участват с демонстрации на традиционни занаятчийски техники, ръчно изработени изделия от естествени материали и уникални художествени творби. В изложението ще бъдат представени и съвременни творци с авторски „прочит“ на традиционните занаяти. За първи път в събитието се включват представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО: Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай).
   Майсторската надпревара през настоящата година е в занаята: „Грънчарство“, като в нея сили ще премерят представители на Судан, Франция, Иран, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка“ и право на самостоятелна изложба в ЕМО „Етър“ през следващата година. За трета поредна година към Майсторската надпревара се организира младежка секция с участието на възпитаници от училищата по изкуства в страната. Победителят получава награда „Бронзова хлопка“.
   В дните на панаира посетителите ще имат възможност да се запознаят с изложбите: ,,Каменоделство“ – творби на ученици от Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино; „Майсторът и формата“ - представяща предмети, изработени в Майсторските надпревари от предходни години по грънчарство; „Холокьо, живото село“ - етнографска фотоизложба от Унгария и „Диалог с миналото“, интерактивна изложба, провокираща любопитството на съвременния човек към културните ценности.
   За дните на ХVІI Международен панаир на традиционните занаяти е предвидена богата фолклорна програма.
   Информация за ХVІI Международен панаир на традиционните занаяти е публикувана  на адрес:http://fair.etar.bg


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.01 - 31.12.2020)
Покана за кандидатури по Програма за мобилност (Mobility First!) на Фондация „Азия-Европа” (АСЕФ) към Азиатско-европейски форум (АСЕМ) »

(17.02 - 17.03.2020)
Кандидатстване за целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности за 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.02 - 13.03.2020)
НИТО С НЕЯ, НИТО С НЕГО »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 132539090 Изработка : MediaPointDS