BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 22.09.2019
 
       


МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ДАДЕ НАЧАЛО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2019

обратно

(03.09.2019)

   Европейските дни на наследството през 2019 г. бяха открити с изложбата „Творчески щрихи“, посветена на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов от заместник-министъра на културата Амелия Гешева в галерия „Средец“ тази вечер.
   „Всеки може да види всяко от близо 370-те събития в календара на Европейските дни на културното наследство на сайта на Министерството на културата. Но това не е достатъчно. Достатъчно е да заведем на тях децата си, нашите приятели, нашите гости от страната и чужбина“, каза при откриването на събитието заместник-министър Амелия Гешева. Тя благодари за партньорството и ентусиазма на общините, на музеите, на читалищата, на неправителствените организации и колективи, които със своите инициативи помагат за популяризирането на българския принос в европейското семейство и като част от световното културно наследство. Общоевропейските чествания у нас ще бъдат отбелязани от различни събития, организирани от над 80 общини в цялата страна през целия месец септември, отбеляза заместник-министърът на културата. 
   Тази година празниците са обединени с връзката между изкуството, наследството и развлеченията. Освен десетките музеи и културни и природни обекти, които ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни, месецът ще бъде изпълнен с интересни прояви за всички възрасти - от музея до концертната зала, от уличните изкуства до дискусиите, разнообразни форми, под които българските граждани могат да споделят изкуството, да се изявяват, да покажат традициите, да поставят теми за диалог и да търсят решения, отбеляза заместник-министър Амелия Гешева.
   „Аз съм от тези, които вярват, че корените и наследството ни дават самочувствието, че сме българи. Това е и посланието, което ни остави Николай Хайтов – Да обичаме България“, каза още заместник-министърът на културата при представянето на изложбата в памет на писателя. 
   Експозицията „Творчески щрихи“ е различна от другите инициативи, свързани с отбелязването на 100-годишнината на Николай Хайтов, защото тя ни дава погледа на младите и връзката между миналото и бъдещето, отбеляза Амелия Гешева, която представи творбите на студентите от Националната художествена академия, на учениците от Художествената гимназия в София и от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ град Варна. Изложбата съдържа произведения по книгата „Диви разкази“, както и скулптурни портрети на писателя през годините. Тя ще бъде показана до 13 септември 2019 г. в галерия „Средец“ - бул. „Александър Стамболийски“ 17. Възпоменателното събитие е организирано от фондация „Памет“ на наследниците на писателя, със съдействието на Министерството на културата.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.2019 - 30.06.2020)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНАТА КОНКУРСНА СЕСИЯ ПО ПРОГРАМА “БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ – СЪВРЕМЕННИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ЧЕТЕНЕ И ИНФОРМИРАНОСТ” ЗА 2019 г. ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА ПРОЕКТИ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ ПРИ ОБНОВЯВАНЕ НА ФОНДОВЕТЕ ИМ С КНИГИ И ДРУГИ ИНФОРМАЦИОННИ ИЗТОЧНИЦИ »

(11 - 24.09.2019)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността “Старши експерт” в дирекция „Административно обслужване и човешки ресурси” - за определен срок за заместване на държавен служител, който отсъства от работа повече от три месеца, съгласно чл. 15, ал. 1 от Закона за държавния служител »

виж всички »
Зала "Средец"
(17 - 27.09.2019)
ИЗЛОЖБА ART4DIPLOMACY СЕ ОТКРИВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 128739126 Изработка : MediaPointDS