BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 17.02.2020
 
       


ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ПУБЛИКАТА КЪМ „ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА“ НА ОПЕРА ПЛОВДИВ

обратно

(23.08.2019)

   Поради изключителния интерес от страна на публиката, в две поредни вечери на 24 и 25 август от 20.30 ч., Опера Пловдив ще повтори премиерната продукция „Орфей и Евридика“ от Глук на сцената на Античния театър в Пловдив. Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е Стефано Пода, артист от световна величина. Диригент е Лучано Ди Мартино.
   Над 6000 зрители, много от които международна публика, са изявили желание да гледат камерната барокова опера това лято, което е прецедент за жанра. Постановката е част от проекта OPERA OPEN на Опера Пловдив, акцент в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата и успешен пример за развитието на международен културен туризъм.

   Впечатлен от богатото наследство на тракийските земи, Стефано Пода предпочете поканата на Опера Пловдив да пресъздаде легендата за Орфей на сцената на Античния театър през 2019 г. пред ангажимент за Арена Ди Верона. „Този герой на мита и на музиката, този символ на мелодрамата, която се ражда и се възражда и продължава да живее вечно благодарение на изключително дълбоките си корени, непознати за повечето хора, свързва по идеален начин зараждането на театъра и модерна Европа със земите около Пловдив. Ето защо да се представи това заглавие в Античния театър е изключително висок символ, освен че е уникална възможност”, споделя Пода.

   За да пресъздаде Подземното царство на Хадес и мрачната пещера на Ада, Пода проектира река с водопади и пясъчни брегове за Античния театър, като изцяло се възползва от архитектурните дадености на древната сцена. Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

   За ролята на Орфей е поканен Антонио Джованини - един от най-актуалните контратенори в Европа. Евридика се изпълнява от Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска. В Амур (Любовта) се превъплъщава солистката на Опера Пловдив – Светлана Иванова. Заедно с оркестъра на сцената излиза и цялата балетна трупа на операта, както и допълнителни участници, подбрани в кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музикални и театрални задачи.

   Традиционно постановките на Стефано Пода предизвикват интерес в световните оперни среди и премиерата на „Орфей и Евридика” бе посетена от редица журналисти от Италия, Австрия, Швейцария и Германия, ръководители на оперни театри от Италия и десетки почитатели на музикалното изкуство от цял свят. Телевизионният канал Mezzo прояви интерес за осъществяване на запис на спектакъла и го включи като реклама в селекцията си от предложения за оперната публика. Опера Пловдив бе посочена с културния си бранд OPERA OPEN като официален партньор на канала.

   OPERA OPEN продължава с Международна балетна гала на 27 август и с „Аида” - Верди на 30 август.

   Билети за „Орфей и Евридика” се продават на касата на Опера Пловдив, билетните и туристическите центрове в Пловдив, на касите на Ивентим в страната и онлайн на eventim.bg.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.01 - 31.12.2020)
Покана за кандидатури по Програма за мобилност (Mobility First!) на Фондация „Азия-Европа” (АСЕФ) към Азиатско-европейски форум (АСЕМ) »

(17.02 - 17.03.2020)
Кандидатстване за целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности за 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.02 - 13.03.2020)
НИТО С НЕЯ, НИТО С НЕГО »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 132540459 Изработка : MediaPointDS