BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 28.01.2020
 
       


МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ОТЛАГА СЪБАРЯНЕТО НА ТЮТЮНЕВ СКЛАД В ПЛОВДИВ

обратно

(27.07.2019)

   Събарянето на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев“ и ул. "Авксентий Велешки“ в Пловдив се отлага до изясняване на обстоятелствата за неговото премахване и спазването на процедурите по Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство.

   Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата се самосезира в края на миналата седмица по повод изявления на представители на местната власт и медийни публикации, в които се посочва, че сградата ще бъде съборена изцяло.

   Според протоколи и съгласувателни документи в Министерството на културата, комисия, създадена по чл. 73 от ЗКН, свикана със заповед на кмета на Община Пловдив, през декември м. г. е издала предписание за запазване на част от фасадата на сградата с архитектурните елементи и инструкции за демонтаж и укрепване.

   При проверка на място експертите на Министерството на културата са открили проблем в документацията и са сезирали за това РДНСК и Община Пловдив. Предстои изготвянето и представянето на определена документация с оглед запазване напълно и частично на автентични елементи от сградата, която представлява значим период от историята на града и представител на тютюневата индустрия.

   „Позицията на Министерството на културата е изразена от нашите експерти преди година в комисия по чл. 73 от Закона за културното наследство“, каза министърът на културата Боил Банов, който рано тази сутрин пристигна в Пловдив на мястото на сградата, обявена за разрушаване. Без да се покаже проект, който ще съхрани максимално тази сграда – няма да се събаря, каза министър Боил Банов пред журналисти. Спирам събарянето емоционално, ако трябва ще го спрем и физически, допълни той. Аз съм този, който в момента е длъжен да опазва културното наследство и го правя със сърце и съвест. Събарянето в този момент е незаконосъобразно, коментира министърът на културата.

   Министър Боил Банов обясни, че сградата - Тютюневият склад на Сточна гара в Пловдив - не е недвижима културна ценност, но в същото време е част от групова културна ценност в историческата зона на града "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" и е важна за структурирането на ансамбъла.

   Тази сграда е важна за града, за нас и за нашите деца. За да бъде разрушена, трябва първо да бъде направен проект, който да покаже идентичността на сградата и да бъде запазено в оригинал това, което е строено за времето. Никой, който е тръгнал да възстановява сгради и е представил проект за това – не сме го спрели. Напротив – помагаме, коментира той.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(15.01 - 31.12.2020)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ФИЛМОТЕКА - СОФИЯ »

(15.01 - 31.12.2020)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.01.2020)
Национален дарителски фонд „13 века България“ представя изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 132106188 Изработка : MediaPointDS