BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 15.08.2020
 
       


МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА СЪБИРА ИДЕИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ОКОНЧАТЕЛНИЯ ПРОЕКТ НА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА 2019-2029 Г. ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ АВГУСТ

обратно

(08.07.2019)

Последният цикъл от обществени дискусии за изработване на окончателен проект на Стратегията за развитие на българската култура 2019-2029 г. се проведе в НДК днес. Дискусията беше посветена на четири области в документа: „Авторско право и сродни права“, „Книга и библиотечно дело”, „Изпълнителски /сценични/ изкуства“ и „Читалища и любителско изкуство”.

В обсъжданията се включиха представители на редица организации, работещи в сферата на авторското право, ръководители на държавни и обществени институции, издатели, представители на културните среди. По време на дебата бяха изслушани различни идеи, мнения и предложения и становища.

От името на ръководството на Министерството благодарност към присъстващите отправи заместник-министър Румен Димитров. „Да се надяваме, че този дългогодишен труд ще бъде увенчан с успех и ще помогне секторните политики в областта на културата да добият сериозно добри перспективи в бъдещите години, независимо от цвета на управление на България. Ние сме оптимисти, че финансирането на сектора ще става по-добро и нашата цел е да улесняваме и да създаваме възможности за реализацията на тези политики“, каза зам.-министър Димитров.

„Всеки един сектор ще има своя собствена отделна стратегия, за да може да бъдат засегнати и детайлно развити спецификите на всяко едно направление от българската култура“, каза доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата, по време на обсъждането.

  Дискусии по Стратегията се проведоха още и на 17 април и на 12 юни т.г. Те бяха посветени на темите „Културно наследство и визуални изкуства“,„Международно сътрудничество“, „Аудиовизия”, „Култура и образование“ и „Кино и филмопроизводство”.

Документът се разработва на база Закона за закрила и развитие на културата, съгласно който Министерски съвет по предложение на министъра на културата трябва да приеме Национална стратегия за развитие на българската култура за срок от 10 години.

Целта на тази първа по рода си обществена дискусия е да спомогне за цялостния процес по изготвянето на окончателен проект на Стратегията за развитие на българската култура 2019-2029 г., която е от основните приоритети на Министерството на културата.

Дебатите бяха излъчвани на живо и са достъпни публично в YouTube канала на Министерството на културата тук.

Всички заинтересовани страни могат да изпращат идеи и предложения по документа до края на м. август т.г. на protocol@mc.government.bg. След посочения срок предстои предоставените от тях в писмена форма предложения да бъдат обобщени от Министерството на културата и ще бъдат взети предвид при изготвянето на окончателния документ, който ще бъде предложен за одобрение от Министерския съвет.

Стратегията за развитие на българската култура 2019-2029 е публикувана на интернет страницата на Министерството на културата. Може да бъде намерена и на Портала за обществени консултации.

снимки: Орлин Огнянов, НДКПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11 - 25.08.2020)
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО РЕДА НА ПРАВИЛАТА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА НА РЕГИОНАЛНИТЕ БИБЛИОТЕКИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА »

(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
(01 - 31.08.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ОТВАРЯ ВРАТИ ОТНОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 137087304 Изработка : MediaPointDS