BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 27.06.2019
 
       
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР РУМЕН ДИМИТРОВ ВРЪЧИ „ЗЛАТЕН ВЕК“ НА НАЦИОНАЛНОТО УЧИЛИЩЕ ЗА МУЗИКАЛНО И СЦЕНИЧНО ИЗКУСТВО „ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“ В БУРГАС

обратно

(14.03.2019)

Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи почетния знак „Златен век - Печат на цар Симеон Велики за принос към българската култура и изкуство на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Тържественото събитие се състоя в Държавната опера – Бургас и се случи в деня, в който учебното заведение чества патронния си празник и 120 години от рождението на един от най-изтъкнатите представители на българската музикална култура – Панчо Владигеров.


„Днешният ден е много специален за българското музикално изкуство, защото личността на проф. Панчо Владигеров e ключова за развитието и израстването на една много важна сфера в културата ни. Композитор, музикант, диригент, педагог и общественик, възпитал поколения значими наши композитори и пианисти, оставил на страната ни богато духовно наследство. Благодарение на завещаното от него и неговите последователи днес Вашето училище не е само огнище на знание, а начин на живот. Убеден съм, че поколенията изтъкнати артисти, които са започнали професионалния си път от тук и до днес са благодарни на своите учители, които продължават да носят с достойнство призванието си на истински будители“, се посочва в поздравителния адрес, който зам.-министър Димитров прочете от името на министъра на културата Боил Банов.


В празничната проява взеха участие Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Девически хор с диригент Анета Данаилова, ученици от балетните класове с хореограф  Диляна Бахматова-Игнатова и изявени солисти на училището по изкуства. Специален гост на тържествения концерт беше  актьорът Рашко Младенов, бивш министър на културата. На сцената прозвучаха текстове от произведението на Никос Казандзакис „Аскетика”.  Публиката се докосна и до изпълнения на Панчо Владигеров чрез кадри от късометражния документален филм-концерт на режисьора Юрий Арнаудов.


Преди началото на концерта във фоайето на Държавна опера – Бургас беше открита изложба с  отличените творби  от I-ви Национален конкурс за рисунка "Акварели опус 37". Конкурсът е създаден по повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров.  Организатор е Национално училище за музикално и сценично изкуство “Проф.Панчо Владигеров"  със съдействието на НХА – София, Дружеството на художниците в Бургас, УН „Родни звуци“ и медийното партньорство на БНР Бургас. В конкурса със свои творби  участваха  276 млади художници от цялата страна.


 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(26.06 - 09.07.2019)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „МЛАДШИ ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „БЮДЖЕТ“, ДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ И ФИНАНСОВО-СЧЕТОВОДНИ ДЕЙНОСТИ” »

(24.06 - 24.07.2019)
Покана за подаване на проектни предложения по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския Съюз »

виж всички »
Зала "Средец"
(19.06 - 02.07.2019)
Художникът Симеон Панайотов представя „Вибрации” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 126320620 Изработка : MediaPointDS