BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 20.07.2019
 
       
МИНИСТЪР БАНОВ: СЪВРЕМЕННИТЕ БУДИТЕЛИ ДАВАТ ВСЕКИ МИГ ОТ ЖИВОТА СИ В ИМЕТО НА КУЛТУРАТА, НА БЪЛГАРСКОТО, НА ДУХА НА НАЦИЯТА

обратно

(28.11.2018)

   „Това е една традиция на Министерството на културата от доста време – по случай двата най-български празника – 24 май и 1 ноември, да удостояваме за значими постижения в областта на изкуството и на културата родни, съвременни будители, продължители на традициите, пазители на духовността, хора, даващи всеки миг от своя живот в името на културата, на българското, на духа на нацията. За мен е чест да съм сред вас”. С тези думи министър Банов даде начало на официалната церемония в галерия „Средец”, на която отличи изявени дейци на изкуството и културата. Награждаването традиционно се проведе през месец ноември, в който честваме делото на народните будители. Наградените получиха грамота и „Златен век” за приноса си към българското изкуство и култура и за тяхното популяризиране.

 


 

   Ето и пълен списък на наградените:

 

 

   С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

 

- Иван Цанев, поет, едно от най-ярките имена в българската литература на XX и XXI в.

 

- Татяна Лолова, актриса, едно от най-ярките имена в българските театър и кино

 

- Маргрет Николова, певица, едно от най-известните имена на българската естрада

 

- Проф. Пламен Павлов – историк, публицист, общественик

 

- Проф. Костадин Бураджиев, музикант, композитор и преподавател, посветил пътя си на развитието на българската музикална култура

 

  С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за голям принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

 

- Д-р Георги Саракинов, специалист и познавач на материята, свързана с авторско право и сродните му права, един от авторите на действащия Закон за авторското право и сродните му права

 

- Теодора Георгиева – артистка, водещо име в състава на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”

 

  С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /сребърен/ и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

 

- Петър Горанов, читалищен деец и общественик

 

- Виктор Любенов, активен член и сътрудник към библиотеката на Националното читалище „Луи Брайл 1928” в София

 

- Жанета Кацарова, пианист, творческият й път е свързан с хор „Родни звуци”. Корепетитор и хормайстор на хор „Бодра смяна при общинския детски комплекс в Шумен”, преподавател по пиано

 

- Галина Костова, талантлива млада писателка и художничка от Стара Загора

 

  С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бе отличена и една институция – Национален музикален театър „Стефан Македонски”, по повод 100 години професионален оперетен театър в България и 70 години Държавен музикален театър. Отличието получи Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър.

 

 

С грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

 

- Народен хор „Станко Панайотов“ при НЧ „Просвета 1870“ – Свиленград

 

- Вокална група „Хармония“ при НЧ „Просвета 1870“ – Свиленград

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.07 - 20.08.2019)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА – ПЛОВДИВ »

(20.07 - 20.08.2019)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ПОЛИГРАФИЯ И ФОТОГРАФИЯ – СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(15 - 31.07.2019)
Фотоизложба „Царският некропол на тракийския град Севтополис” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 126927634 Изработка : MediaPointDS