BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 20.07.2019
 
       
МАЛКО ПОЗНАТИ МОМЕНТИ ОТ ЖИВОТА НА МАРИН ГОЛЕМИНОВ МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ В ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ

обратно

(21.11.2018)

  С изпълнение на творбата „Младежки албум за пиано” снощи в галерия „Средец” на Министерството на културата се откри изложбата „Фрески и звуци”, посветена на 110 години от рождението на академик Марин Големинов. На рояла произведения от един от най-големите ни композитори, музикален критик, диригент, педагог и общественик изпълни Анжела Тодорова, възпитаничка на Националното музикално училище в София. Прозвучаха и три импресии – „Пиеро”, „Песен” и „Фреска”, вдъхновила заглавието на изложбата.
Лилия Големинова представя изложбата
Проф. Пламен Джуров на откриването на изложбата

  Композиторът и диригент проф. Пламен Джуров, един от изявените ученици на Големинов, разказа лични спомени и любопитни моменти от работата си с него. „Той споделяше знания, опит, но не говореше за себе си. В тази изложба сега виждам много от неговия личен свят, част от живота му, която е била скрита. Марин Големинов „внесе” в нас много повече, отколкото са рамките на музиката. Той беше енциклопедист, човек с широки познания и в крайна сметка човек си задава въпроса: кое научих повече от него – чувствителност към живота, чувствителност към естетичното или строго професионалните изисквания да пишеш музика”, отбеляза проф. Джуров. Той говори за изумителното усещане на Маестро Големинов към българския език и за начина му на живот. Като пример за всестранно развитата му личност преразказа спомен на Марин Големинов с друго голямо име в българското музикално изкуство – Добри Христов, един от първите му учители, който го посреща в дома си с думите: „Уча, Марине, уча. Човек, докато е жив, трябва да учи”. Проф. Джуров обеща да допринесе с още материали към изложбата и изрази надежда възможно повече хора да се „срещнат” с нея.
  „Тази година музиката на Марин Големинов звучи едновременно на по две места. Донякъде и днес е така, защото в галерия „Средец” откриваме тази изложба, а по същото време в Софийска градска художествена галерия представят книгата за Цанко Лавренов, в която има 30 страници, посветени на декорите, които той е направил за „Нестинарка”, отбеляза Лилия Големинова, внучка на Маестрото. Тя изказа специална благодарност към Министерството на културата за оказаната подкрепа при реализирането на експозицията, както и на рода Сугареви. 
  Райчо Христов, председател на Музикалното сдружение „Марин Големинов”, разказа за откриването на изложбата в Кюстендил, по време на което всички гости, впечатлени от личността на Маестрото, са пожелали да станат кюстендилци. По думите на г-н Христов музикалният живот в града се е превърнал в неотменна и важна част от културния календар не само благодарение на 10-годишната работа на Сдружението, но и защото е имало такава потребност.
  20 пана със знакови мигове от живота на Големинов – снимки, ръкописи, писма, дипломи, са включени в изложбата. Материалите са от личния архив на внуците на Марин Големинов – Лилия и Стефан, а някои от снимките са предоставени от рода Сугареви. Експозицията ще остане в галерия „Средец” до 30 ноември.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.07 - 20.08.2019)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА – ПЛОВДИВ »

(20.07 - 20.08.2019)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ПОЛИГРАФИЯ И ФОТОГРАФИЯ – СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(15 - 31.07.2019)
Фотоизложба „Царският некропол на тракийския град Севтополис” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 126927101 Изработка : MediaPointDS