BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 20.01.2019
 
       
НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ „БИБЛИОТЕКИТЕ ДНЕС И ЦИФРОВАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ” СЕ ПРОВЕЖДА ДНЕС И УТРЕ В СОФИЯ

обратно

(08.11.2018)


  Националният форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация – 2018” под патронажа на г-жа Мария Габриел, комисар по цифровата икономика и общество се провежда днес и утре в София.

                                                                                 


  Форумът беше открит от доц. д-р Венцислав Велев, председател на УС на Фондация „Глобални библиотеки – България“ (ФГББ). Приветствия поднесе заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която подчерта важната социална роля на библиотеките за подобряване на дигиталната грамотност на гражданите и за справянето с дезинформацията в интернет. Участниците във Форума приветства и Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика. Тя акцентира върху ролята на дигиталната грамотност на пазара на труда и на ефективното сътрудничество между министерството и ФГББ. Участниците във Форума бяха поздравени и от Столична община, Асоциация „Българска книга“, Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

                                                     


  На церемония в рамките на Форума тази вечер ще бъдат връчени вторите Годишни награди на Фондация "Глобални библиотеки - България". Петчленно жури ще излъчи победители в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.


  В рамките на Форума ще бъдe представенo състоянието на обществените библиотеки в страната от гледна точка на технологичните предизвикателства. Ще бъдат показани добри примери от страната и чужбина, въвеждането на интегрирани библиотечни системи, споделената дигитализация на писменото културно-историческо наследство, разработването на платформи за онлайн обучение и др.

                                                     


  Националният форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация”, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“, е ежегодно събитие, посветено на приноса на обществените библиотеки за насърчаване на информационната грамотност, ученето през целия живот, гражданското участие и социалното сближаване и ролята им в съвременното общество като центрове за достъп до знание, качествена и актуална информация, дигитално съдържание и електронни услуги за гражданите. Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, в рамките на който 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес Фондацията работи в партньорство с библиотеките за създаване на повече възможности за приобщаване на гражданите към цифровото общество. В настоятелството на Фондацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища. 

  Повече информация за Форума можете да намерите тук: http://www.glbulgaria.bg/nationalforum2018  и тук: https://www.facebook.com/glbulgaria

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

(09 - 21.01.2019)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността “Главен експерт” в отдел „Регионални дейности” в дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122364542 Изработка : MediaPointDS