BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 20.11.2018
 
       
НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ „БИБЛИОТЕКИТЕ ДНЕС И ЦИФРОВАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ” СЕ ПРОВЕЖДА ДНЕС И УТРЕ В СОФИЯ

обратно

(08.11.2018)


  Националният форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация – 2018” под патронажа на г-жа Мария Габриел, комисар по цифровата икономика и общество се провежда днес и утре в София.

                                                                                 


  Форумът беше открит от доц. д-р Венцислав Велев, председател на УС на Фондация „Глобални библиотеки – България“ (ФГББ). Приветствия поднесе заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която подчерта важната социална роля на библиотеките за подобряване на дигиталната грамотност на гражданите и за справянето с дезинформацията в интернет. Участниците във Форума приветства и Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика. Тя акцентира върху ролята на дигиталната грамотност на пазара на труда и на ефективното сътрудничество между министерството и ФГББ. Участниците във Форума бяха поздравени и от Столична община, Асоциация „Българска книга“, Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

                                                     


  На церемония в рамките на Форума тази вечер ще бъдат връчени вторите Годишни награди на Фондация "Глобални библиотеки - България". Петчленно жури ще излъчи победители в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.


  В рамките на Форума ще бъдe представенo състоянието на обществените библиотеки в страната от гледна точка на технологичните предизвикателства. Ще бъдат показани добри примери от страната и чужбина, въвеждането на интегрирани библиотечни системи, споделената дигитализация на писменото културно-историческо наследство, разработването на платформи за онлайн обучение и др.

                                                     


  Националният форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация”, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“, е ежегодно събитие, посветено на приноса на обществените библиотеки за насърчаване на информационната грамотност, ученето през целия живот, гражданското участие и социалното сближаване и ролята им в съвременното общество като центрове за достъп до знание, качествена и актуална информация, дигитално съдържание и електронни услуги за гражданите. Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, в рамките на който 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес Фондацията работи в партньорство с библиотеките за създаване на повече възможности за приобщаване на гражданите към цифровото общество. В настоятелството на Фондацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища. 

  Повече информация за Форума можете да намерите тук: http://www.glbulgaria.bg/nationalforum2018  и тук: https://www.facebook.com/glbulgaria

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(29.10 - 14.11.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ”, ДИРЕКЦИЯ „МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И РЕГИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ“ »

(08.2018 - 15.01.2019)
15 януари 2019 г. е крайният срок за номиниране на обекти за присъждане на „Знак за европейско наследство” »

виж всички »
Зала "Средец"
(20 - 30.11.2018)
С изложбата „Фрески и звуци” галерия „Средец” отбелязва 110 години от рождението академик Марин Големинов »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 121084151 Изработка : MediaPointDS