BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 26.05.2019
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР АМЕЛИЯ ГЕШЕВА: „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА” Е ПРОЕКТ НЕ САМО НА ПЛОВДИВ, А НА БЪЛГАРИЯ

обратно

(17.10.2018)

   Мнението на всички, които присъстваха на панаира на книгата във Франкфурт е, че тази година, от всички издания от 2009-a до момента, това е най-доброто представяне на България. Считам, че оттук насетне имаме още отворени дискусии за това как в бъдеще да бъде още по-добре. Това заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева в предаването „Култура!БГ” тази сутрин. Зам.-министърът подчерта, че подкрепата на българската държава за книжния сектор е много важна и дори към момента има програми, по които са подкрепени например преводите като важна част от популяризирането на български автори в чужбина. Част от тези политики се провеждат и чрез културните ни институти зад граница, като всеки един от тях работи активно за различните си публики, коментира Гешева. 

   По отношение на откритостта за избор на директори на културни институти зам.-министърът уточни, че и досега в YouTube канала на Министерството са публикувани провеждани конкурси, като с последните промени в ЗЗРК и ЗКН вече няма да е необходимо специално съгласие на участниците и така всички те, както и заседанията на специализираните експертни съвети, ще могат да бъдат свободно достъпни в интернет.

   По време на разговора зам.-министър Гешева коментира и политиките на държавата за опазване на културното наследство. Уточни, че следващите законови промени ще са по отношение на стимулиране на собствениците на сгради, които са недвижимо културно наследство. По отношение на къщата на Яворов тя подчерта, че освен, че е важно да опазим паметта на големия поет, трябва да се осигури и законосъобразност на процедурата. На въпрос за тютюневите складове в Пловдив зам.-министърът посочи, че трябва да се има предвид това, че собствеността там е 100% частна и волята е на частните собственици, като е важен непрекъснатият диалог, който и общината води с тях. Тя уточни, че се работи вече над шест месеца по определянето на новите граници, режими, общи правила за опазване, допустимост за намеса. Обясни, че реалистично погледнато това е дълъг процес и възстановяването е въпрос на възможност от страна на инвеститора и съгласуване на идейни проекти, затова и не може да се определи конкретен срок. „Важно е да има изготвени добри проекти, които запазват автентичността на складовете и те да бъдат изпълнени”, посочи зам.-министърът. Амелия Гешева коментира и подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата. По думите на зам.-министъра вече е се е състояла промяна в политиките на общината в положителна посока спрямо механизмите на финансиране, също и в музейното дело. Като пример за положителна тенденция има увеличение с 85% на посетителите на музеите в областта.

   „Подготовката е трудна, защото България още не е изпълнявала подобен мащабен проект в тази сфера, има координация на институции и гражданския сектор. Но следва да се има предвид, че това е проект не само на Пловдив, а на България в областта на културата за 2019 г.”, подчерта зам.-министър Гешева.

   Цялото интервю можете да гледате тук:

 
Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(17.05 - 06.06.2019)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на спектакли в страната в областта на професионалното танцово изкуство »

(17.05 - 06.06.2019)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за продуциране на спектакли в областта на театралното изкуство, реализирани от независими професионални организации »

виж всички »
Зала "Средец"
(08 - 31.05.2019)
Галерия „Средец” отбелязва с изложба 125 г. от рождението на Наум Хаджимладенов /1894 – 1985/ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 125517858 Изработка : MediaPointDS