BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 16.01.2019
 
       
НАЦИОНАЛНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ АКАДЕМИИ НА БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ ЩЕ ЗАСИЛЯТ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ

обратно

(23.07.2018)

  

   Националните художествени академии на България и Китай ще подпишат споразумение за сътрудничество. Това стана ясно по време на среща днес в галерия „Средец” на Министерството на културата, на която домакини бяха зам.-министрите Амелия Гешева и Румен Димитров. От китайска страна присъстваха г-н Фан Диан – ректор на Китайската централна художествена академия и представители на Академията. В срещата взеха участие и директори на дирекции в МК, ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев, преподаватели в НХА.

   В началото на разговора зам.-министър Гешева изтъкна, че културата е най-универсалният език и благодарение на него и на действащата програма за сътрудничество между България и Китай в областта на културата,  пред страните ни се откриват много възможности за съвместни инициативи. Тя припомни, че това е втора среща само в рамките на месец с представители на изкуствата от азиатската държава. Отново подчерта важността на Декларацията от Ханджу, която бе подписана от министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и на Китай във формат „16+1” през м. септември 2017 г. Зам.-министър Гешева припомни и че през 2019 се навършват 70 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай – възможност, която страните ни не бива да пропускат за задълбочаване на диалога помежду им, още повече, че тогава град Пловдив ще бъде и Европейска столица на културата.  

   Зам.-министър Румен Димитров заяви, че със своята богата история и различни видове нематериални изкуства страните ни имат много какво да обменят. 

   Делегацията от Китайската централна художествена академия също изказа желание за подкрепа на този творчески диалог и изрази мнение, че настъпва нов етап в артистичната комуникация между България и Китай. Ректорът Фан Диан сподели, че българските таланти са винаги добре дошли в Пекин, където вратите на специалната галерия в Императорския дворец в Забранения град са отворени за тях. Като подарък той получи почетния знак на Министерство на културата – „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики.

  В края на срещата зам.-министър Гешева още веднъж подчерта, че Националната художествена академия е изключително важна за държавата и благодарение на нея България се представи прекрасно по време на председателството на Съвета на ЕС.

   В следващите дни делегацията от Китайската централна художествена академия, която е тук по покана на ректора на НХА проф. Драчев, ще посети Балчик, Варна, Несебър, Велико Търново, Пловдив.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

(09 - 21.01.2019)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността “Главен експерт” в отдел „Регионални дейности” в дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122273123 Изработка : MediaPointDS