BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 21.03.2019
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР РУМЕН ДИМИТРОВ ОТКРИ ЕДИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА „ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКОТО КИНО В РИМ“

обратно

(29.06.2018)

  В две препълнени зали и в присъствието на италианските режисьори Федерико Моча, Стефано Аматучи и актьора Пино Амендола снощи се откри превърналият се в традиция за италианската столица празник на българското кино.
  Заместник-министър Румен Димитров, посланикът на България в Италия Марин Райков, директорът на Националния филмов център Жана Караиванова и директорът на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева поздравиха публиката и пожелаха успех на колегите си, пристигнали специално за събитието.
  Празникът на българското кино в Рим се организира от Българския културен институт в Рим със съдействието на Министерството на културата на Република България и Националния филмов център. За първа година прожекциите ще се проведат в просторния театър на открито, обновен миналата година в памет на големия италиански режисьор Еторе Скола.
  Тазгодишното издание се откри с нашумелия „Възвишение”, представен от режисьора Виктор Божинов, актьорите Алек Алексиев и Герасим Георгиев – Геро и композитора Петър Дундаков. Дългоочакваната екранизация на едноименния роман на Милен Русков беше отличена с наградата за най-добър филм в Балканския конкурс на 22-я „София филм фест”.
  Режисьорът Зорница София ще представи „Воевода”. Лентата е създадена по спомени на очевидци и разказа „Румена войвода” от класика Николай Хайтов, който разкрива истинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да се наложи в суровия мъжки свят на 19 век. Ролята на малкото момиче изпълнява дъщерята на Зорница София - Ники-Амрита.
  Програмата продължава с някои от най-интересните ленти, създадени през изминалата година: на 30-и юни актьорите Веселин Павлов и Весела Бабинова ще представят „Вездесъщият” на режисьора Илиян Джевелеков, който през 2017 стана носител на „Златна роза” за най-добър филм. За прожекцията на романтичната комедия „Привличане” на Мартин Макариев пристигат актьорите Яна Маринова и Башар Рахал, а за представянето на „Нокаут, или всичко, което тя написа” публиката в Рим ще има възможност да се срещне с режисьора Ники Илиев и актьора Орлин Павлов. 
  Специално място е отделено на филмите, вдъхновени от произведенията на най-разпознаваемия в Италия съвременен български писател Георги Господинов. Филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди” събира шест негови кратки истории, заснети от българските режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов. В същия ден ще бъде прожектиран и късометражният анимационен филм по едноименния разказ на Господинов „Сляпата Вайша” на режисьора Теодор Ушев, който през 2017 беше номиниран за „Оскар”.
  Празникът ще бъде закрит от режисьора Стефан Командарев и актьорите Васил Банов и Герасим Георгиев – Геро с прожекция на „Посоки”, част от официалната селекция в категория „Особен поглед” на Международния филмов фестивал в Кан през 2017.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19 - 31.03.2019)
Обява във връзка с Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата »

(15.03 - 25.08.2019)
Покана за участие в ХХVІ Дубницки фолклорен фестивал в Словакия през 2019 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.03 - 05.04.2019)
На 20 март /сряда/ от 18 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложба живопис на Стефан Кулев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 123887549 Изработка : MediaPointDS