BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 23.07.2018
 
       
МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ: ИЗПРАЩАМЕ ЕДНО СИЛНО И ЯРКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

обратно

(28.06.2018)

  „Изпращаме едно силно и ярко председателство. Изпращаме го с едно произведение, което се изпълнява само от хора, които имат много хъс, много талант, много гордост в себе си. Поздравявам всички изпълнители, поздравявам Маестрото и Найден Тодоров – инициатор на концерта. Пожелавам успех на австрийското председателство”. С тези думи се обърна министърът на културата Боил Банов към гостите на официалното закриване на Българското председателство снощи в НДК и символичното предаване на щафетата на Австрия. Акцент в него бе мащабната Симфония № 8, известна като „Симфония на хилядата” на Густав Малер. В концерта участие взеха над 400 български и австрийски изпълнители, дирижирани от маестро Емил Табаков.

  Приветствие към гостите поднесоха и министърът на Българското председателство Лиляна Павлова, както и държавният секретар във Федералното министерство на вътрешните работи на Австрия Каролине Едщадлер. На заключителния концерт в Националния дворец на културата присъстваха министри, народни представители, представители на дипломатическия корпус, на вероизповеданията и др.

  В приветствието си министър Павлова подчерта, че можем с гордост и самочувствие да кажем, че сме вложили много старание и емоции и всяка минута труд си е заслужавала. „Заслужаваше си, защото заедно с Вас градим тази Европа, която искаме утре да бъде един по-сигурен, по-спокоен и по-надежден дом за нашите деца“, каза още министър Павлова. Тя посочи, че повече от 35 хиляди делегати са посетили страната ни и са успели да усетят нашата култура, история и традиции.

  Каролине Едщадлер подчерта, че в изминалите шест месеца Европа е била свидетел на всеотдайността и неуморните усилия на всички, които участваха в Българското председателство, както и на гостоприемството и културата на страната и народа ни. От името на австрийското правителство тя благодари за отличната организация и сътрудничество и за положените усилия от страната ни начело на Съвета на ЕС. Мотото на австрийското председателство, което ще надгражда достиженията на Българското, ще бъде: „Европа, която защитава”.  Симфония № 8 на Малер бе изпълнена от Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, детския радиохор с диригент Венеция Караманова и смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова. В събитието се включиха и осем солисти от Австрия.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.07 - 20.08.2018)
ПОКАНА ЗА ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СЪБИТИЯ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА СЪВРЕМЕННОТО ЕВРОПЕЙСКО ИЗКУСТВО В РАМКИТЕ НА КОМУНИКАЦИОННАТА СТРАТЕГИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ »

(19.07 - 31.12.2018)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА КОНКУРСА ЗА „ДИРЕКТОР” НА ТЕАТЪР 199 „ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ” - СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(17 - 31.07.2018)
Изложба на дипломанти от ателието на проф. Анна Бояджиева »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118465392 Изработка : MediaPointDS