BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 18.09.2018
 
       
КНИГА - АРТИНСТАЛАЦИЯ С ОСНОВНИТЕ ПОСЛАНИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В НДК

обратно

(26.06.2018)

  Артинсталация - разтворена книга, чиито страници съдържат петте основни послания на Българското председателство на ЕС – културно сътрудничество и диалог, консенсус, българска национална специфика и идентичност, конкурентоспособност и сближаване (кохезия), беше разположена в централното фоайе на НДК. Тя е с размери 2/1,5 м. и е изработена от деца. Създадена е по проект „Да оцветим Европа с багри, музика и светлина”, реализиран от район „Връбница” към СО. Осъществена е с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018” на Национален фонд „Култура”.

 
  На официалното откриване присъстваха кметът на район „Връбница” Младен Младенов, Елиянка Михайлова – директор Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование” в МК, председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, както и част от децата и екипа, участвали в изработването на книгата.

  Елиянка Михайлова благодари на всички участници и отбеляза, че се радва, че събитието е в най-големия културен център, където през последните шест месеца се провеждат едни от най-значимите събития от Българското председателство. „Много е впечатляващо това, което сте направили. Направили сте го на най-мощния и красив език на света, а именно - езика на изкуството. Това, че книгата е изработена от вас, децата, също е символ. Вие сте най-мъдрите дипломати и онези, които в бъдеще може би ще бъдете онези посланици, които ще прокарат идеите за обединена Европа, както я показвате тук”, каза още тя.

  Артинсталацията е своеобразен символ на посланията на председателството и „спомен” за успешното му провеждане в България и ще може да бъде разгледана от всички посетители и гости на Двореца за период от шест месеца. В проекта на район „Връбница” „Да оцветим Европа с багри, музика и светлина” вземат участие над 1000 души, предимно деца от 33 институции, сред които детски градини, училища, читалища, Двореца на децата и др.

  Децата - участници в проекта се запознаха и с протичащото в НДК Българско председателство на Съвета на ЕС. Те разгледаха и технологичните достижения, представени по време на Дигиталната асамблея, която се провежда в момента и също е част от програмата на нашето председателство.

 

  Фотограф: Орлин Огнянов.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(17.09 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ЮРИСКОНСУЛТ” В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ” »

(12.09 - 31.12.2018)
Съобщение за дати за провеждане на конкурси за длъжността „директор” на Българските културни институти в: Прага, Берлин, Виена, Лондон, Будапеща и Братислава »

виж всички »
Зала "Средец"
(14 - 30.09.2018)
Jewish Bulgaria – изложба с фотографии на Антони Георгиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 119445120 Изработка : MediaPointDS