BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 17.11.2018
 
       
КНИГА - АРТИНСТАЛАЦИЯ С ОСНОВНИТЕ ПОСЛАНИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В НДК

обратно

(26.06.2018)

  Артинсталация - разтворена книга, чиито страници съдържат петте основни послания на Българското председателство на ЕС – културно сътрудничество и диалог, консенсус, българска национална специфика и идентичност, конкурентоспособност и сближаване (кохезия), беше разположена в централното фоайе на НДК. Тя е с размери 2/1,5 м. и е изработена от деца. Създадена е по проект „Да оцветим Европа с багри, музика и светлина”, реализиран от район „Връбница” към СО. Осъществена е с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018” на Национален фонд „Култура”.

 
  На официалното откриване присъстваха кметът на район „Връбница” Младен Младенов, Елиянка Михайлова – директор Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование” в МК, председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, както и част от децата и екипа, участвали в изработването на книгата.

  Елиянка Михайлова благодари на всички участници и отбеляза, че се радва, че събитието е в най-големия културен център, където през последните шест месеца се провеждат едни от най-значимите събития от Българското председателство. „Много е впечатляващо това, което сте направили. Направили сте го на най-мощния и красив език на света, а именно - езика на изкуството. Това, че книгата е изработена от вас, децата, също е символ. Вие сте най-мъдрите дипломати и онези, които в бъдеще може би ще бъдете онези посланици, които ще прокарат идеите за обединена Европа, както я показвате тук”, каза още тя.

  Артинсталацията е своеобразен символ на посланията на председателството и „спомен” за успешното му провеждане в България и ще може да бъде разгледана от всички посетители и гости на Двореца за период от шест месеца. В проекта на район „Връбница” „Да оцветим Европа с багри, музика и светлина” вземат участие над 1000 души, предимно деца от 33 институции, сред които детски градини, училища, читалища, Двореца на децата и др.

  Децата - участници в проекта се запознаха и с протичащото в НДК Българско председателство на Съвета на ЕС. Те разгледаха и технологичните достижения, представени по време на Дигиталната асамблея, която се провежда в момента и също е част от програмата на нашето председателство.

 

  Фотограф: Орлин Огнянов.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(29.10 - 14.11.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ”, ДИРЕКЦИЯ „МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И РЕГИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ“ »

(08.2018 - 15.01.2019)
15 януари 2019 г. е крайният срок за номиниране на обекти за присъждане на „Знак за европейско наследство” »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 121019664 Изработка : MediaPointDS