BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 22.01.2019
 
       
С НАГРАДИ И АВТЕНТИЧНИ ПЕСНИ БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА 10-ГОДИШНИНАТА НА „ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА – БЪЛГАРИЯ“

обратно

(14.06.2018)

 Десет години не е много голям период от време, но е достатъчен за равносметка от положеното начало. Бих казал, че това беше един наситен със събития период, в който всички се учехме как да подкрепяме общностите за опазване на значимите за тях нематериални културни ценности и как да използваме този дял от културното наследство за социален и икономически растеж. Това каза зам.-министърът на културата Румен Димитров в началото на официална церемония, с която в галерия „Средец” на Министерството на културата бе отбелязана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. В резултат на активността на самите общности, музеите и читалищата, беше изградена Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. До момента в нея са вписани тридесет елемента, а четири от тях са вече приети и в Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Зам.-министър Димитров припомни и първото участие на страната ни в подготовката на мултинационална кандидатура за мартеницата, заедно с Румъния, Молдова и Р. Македония. През 2017 елементът „мартеница” бе вписан в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

 


 

Зам.-министър Димитров с част от отличенитеСлед благодарностите към всички експерти, допринесли за съхраняването и предаването на ценни традиционни знания и умения, започна и церемонията по награждаването на музеите и читалищата с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Те получиха грамота на Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство.

Участниците в събитието бяха поздравени със специални изпълнения от „Бистришките баби” -  шедьовър на устното и нематериалното културно наследство и от Група за автентично пеене, представяща двугласно пеене от гр. Неделино, вписано в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство през 2008 г. Двугласното пеене от Неделино е и следващата кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

 


"Бистришките баби" развълнуваха всички с изпълненията си

 


Двугласното пеене от Неделино е и следващата кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечествотоНа церемонията присъстваха представители на институциите с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, областни управители, членове на Националния съвет по нематериално културно наследство, представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Съюза на народните читалища, представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и др. Поздравителни адреси бяха изпратили областните управители на Русе и София.

 


Сред публиката бе и бившият зам.-министър на културата проф. Мила Сантова, доктор на изкуствознанието, председател на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите (БНК на ИКОМ)             Националната система „Живи човешки съкровища – България” беше въведена през 2008 г. и нейното попълване през изминалите пет издания беше осъществено с активното участие на местните общности, подкрепени от музеите и читалищата в страната. В резултат на попълването на системата беше изградена и  Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Събитието е част от Европейската година на културното наследство и от Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Пълен списък на наградените:

 

Отличени културни институти с Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство – 2018

 

 

- НЧ „Св. Цар Борис I” в с.  Бистрица;

- Регионален исторически музей – Бургас;

- НЧ „Никола Й. Вапцаров”, с. Хърлец, община Козлодуй, област Враца;

- НЧ „Гео Милев”, гр. Момин проход, община Костенец, област София;

- НЧ „Светлина”, гр. Неделино, област Смолян;

- НЧ „Напредък – Юпер 1915”, с. Юпер, община Кубрат, област Разград;

- Регионален исторически музей – Русе;

- НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Баня, община Карлово, област Пловдив;

- НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1926”, с. Сатовча, община Сатовча, област Благоевград;

- НЧ „Просвета – 1927”, с. Добърско, община Разлог, област Благоевград;

-  НЧ „Развитие – 1926”, с. Антимово, община Видин, област Видин;

- НЧ „Братство – 1869”, гр. Кюстендил, област Кюстендил;

- НЧ ”Петър Богдан – 1909”, гр. Чипровци, област Монтана;

-  Регионален исторически музей –Перник;

- НЧ „Възраждане-1940”, с. Старо село, общ. Тутракан, област Силистра;

-  НЧ „Стефан Караджа 1928”, с. Бисерци, общ Кубрат, област Разград;

- НЧ „Отец Паисий 1890” – с. Лесичово, общ. Лесичово, област Пазарджик;

- НЧ „Пробуда-1958” – гр. Шумен, област Шумен;

-  НЧ „Йордан Йовков 1870”, гр. Добрич, област Добрич;

- НЧ „Просвета – 1906”, с. Козичино, общ. Поморие, област Бургас;

- НЧ „Христо Ботев - 1927” – с. Кипра, общ. Девня, област Варна;

- НЧ „Пробуда-1927” – с. Бозвелийско, общ. Провадия, област Варна;

- НЧ „Просвета – 1928”, с. Гъмзово, общ. Брегово, област Видин;

- НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1919”- с. Дорково, общ. Ракитово, област Пазарджик;

- РИМ „Стою Шишков” – Смолян;

- НЧ „Родопска просвета -1923”, гр. Девин, общ. Девин, област Смолян;

- НЧ „Просвета – 1881”, с. Костенец, общ. Костенец, Софийска област;   

- НЧ „Отец Паисий – 1956”, с. Пет могили, общ. Никола Козлево, област Шумен.

 

 

Повече за нематериалното културно наследство на България можете да научите тук.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21 - 28.01.2019)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „СТАРШИ ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ И ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА“, ДИРЕКЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИ И ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА” »

(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122436626 Изработка : MediaPointDS