BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 22.01.2019
 
       
ФИЛМИТЕ ОТ TРЕТИЯ ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ СА ОБЕДИНЕНИ ОТ МОТОТО „ДА ЖИВЕЕШ ПО ИТАЛИАНСКИ”

обратно

(11.06.2018)

  За трета поредна година от днес до 16 юни почитателите на италианското кино ще могат да видят десет филма, включени в програмата на Третия фестивал на италианското кино в България. Това бе съобщено на пресконференция, която се проведе днес. Фестивалът ще се състои от 11 до 16 юни в София. Ще бъдат представени десет киноленти, подбрани съвместно с фондация Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни в кино „Люмиер“, а от 14 до 16 юни включително – в „Дом на киното“. Голяма част от тези филми са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия.

  В пресконференцията взеха участие зам.-министърът на културата Румен Димитров, посланикът на Италия Стефано Балди, президентът на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки, директорът на Националния филмов център Жана Караиванова, председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков и художественият директор на третото издание на Фестивала на италианското кино в България Никола ди Тулио.

  По думите на посланика на Италия в България Стефано Балди всички филми в програмата са обединени от мотото „Да живееш по италиански” и са били приети положително от италианската публика. Един от тях е на режисьора Чирасола – „Руди Валентино”. Това е филм, който в момента върви  по екраните в Италия.

  Зам.-министър Димитров подчерта, че партньорството между България и Италия в сферата на културата винаги е било добро и страната ни приветства всяка една проява и инициатива, която би допринесла за още по-голямото активизиране на обмена в сферата на изкуствата. Той съобщи, че след броени дни ще бъде подписан и Меморандум за сътрудничество, който ще помогне за реализирането на филмови копродукции между област Пулия и България. Зам.-министър Димитров припомни и традиционните Дни на българското кино, които се провеждат в Рим и благодарение на тях италианската публика и гостите на тази прекрасна страна се запознават с най-новите ни пълнометражни ленти, с хитови заглавия, с утвърдени и млади български актьори. „Благодаря на всички съорганизатори на тази важна инициатива, част от културните събития, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС. Желая успех на Третото издание на Фестивала на италианското кино в България”, каза още зам.-министър Димитров.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21 - 28.01.2019)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „СТАРШИ ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ И ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА“, ДИРЕКЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИ И ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА” »

(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122436579 Изработка : MediaPointDS