BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 22.01.2019
 
       
БОИЛ БАНОВ: ДО ДВЕ СЕДМИЦИ ПРОБЛЕМЪТ СЪС ЗАБАВЕНИТЕ ПРЕПИСКИ В МИНИСТЕРСТВОТО ЩЕ БЪДЕ РЕШЕН

обратно

(09.06.2018)

До две седмици броят на забавените в Министерството на култура (МК) преписки ще бъде сведен до нула. Паметниците на културата са приоритет. Това обяви министър Боил Банов в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Той обясни, че проблемът е възникнал заради подобрената в пъти работа на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Законовата процедура предвижда становищата на института да идват за окончателно съгласуване в МК. Така в министерството са натрупани около 500 забавени преписки. Министърът каза още, че на ден подписва около 50 и допълни, че не вини екипа в министерството, а в момента се прави реорганизация, за да се компенсира забавянето. По думите му през септември се очаква НИНКН да се премести в сградата на МК, с което ще се подреди и архивът. Той уточни, че в момента дигитализацията на културното наследство е на етап избор на изпълнител. Министър Банов коментира редица теми, сред които културната програма по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, новото Гражданско движение „Реформи в културата“, пътят на магистралата край Благоевград, където строителството беше спряно заради археологически открития, и др. Западните Балкани ще остават приоритет за Министерството на културата и след Председателството, посочи министърът. Той уточни, че културната програма не са само проектите, финансирани по фонд „Култура“. „Ние сме направили над 300 концерта за евролидерите най-вече на млади хора – ученици от нашите училища и студенти. Няма събитие, за което да не сме получили благодарности от най-високо ниво“, посочи Банов. Министърът за пореден път изтъкна ползите от създаването на движения като „Реформи в културата“. Той обаче не се съгласи, че не се дават пари за преводи на български книги. По думите му средствата не са достатъчно, но има и програми, по които може да се кандидатства. По повод спряното строителство на магистрала „Струма“ край Благоевград Боил Банов посочи, че се чака становището на експертите и тогава ще се вземе решение как да се продължи – дали магистрала да заобиколи или находките да бъдат преместени. Министър Банов коментира и идеята на БСП за ваучери от 200 лв. за култура: „Приказна идея. Аз бих предложил и 2000 лв., но как ще проконтролираме да не отиват в чалга“.

Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21 - 28.01.2019)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „СТАРШИ ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ И ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА“, ДИРЕКЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИ И ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА” »

(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122435214 Изработка : MediaPointDS