BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 20.01.2019
 
       
ИЗЛОЖБАТА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ – УЧЕНИК И УЧИТЕЛ” ГОСТУВА В ЗАЛИТЕ НА БРАТИСЛАВСКИЯ ЗАМЪК ДО 28 АВГУСТ

обратно

(18.05.2018)

 В залите на Братиславския замък – Словашки национален исторически музей, Братислава, бе открита знаковата изложба, създадена за МВнР на Р. България от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това събитие на високо ниво е част от официалната програма на Министерството на културата в изпълнение от посолството на Р. България и от Българския културен институт по случай честването на 24 май – Ден на българската просвета, култура и на славянската писменост, както и по повод Българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата бе под патронажа на Н. Пр. извънредния и пълномощен посланик на Р. България Йорданка Чобанова.

  Сред присъстващите висши политически дейци, членове на дипломатическия корпус, духовни лица, словашки културни дейци и представители на българската общност в Словакия бяха и трима директори на престижни национални музеи – на Националния исторически музей в София – доц. Д-р Бони Петрунова, на Словашкия национален музей - Бранислав Панис, на Словашкия исторически музей –Петер Барта.

 Събитието бе открито с изпълнение на „Отче наш“ от Вокален ансамбъл „Ортодоксия“ в състав Румен Добрев (баритон), Константин Лейпус (тенор) и Дмитрий Савон (бас).

 Изключително впечатляващи са експонираните оригинални предмети - църковна утвар и ръкописи от фондохранилището на НИМ, София, датиращи от епохата на Средновековието и илюстриращи тематиката на изложбата. Ювелирната изработка на разкошно украсено Евангелие с обков от XIV в. и XVII в.; на Кръст от 1615 г. с миниатюрна дърворезба, сребро и позлата, Дарохранителницата „Св. Седмочисленици” 1833 г. в сребро и позлата, мощехранителницата със сребърна ръка от 1837 г., се нареждат сред най-ценните образци на християнското изкуство. Ценните икони с изображения на Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент Охридски и Св. Седмочисленици илюстрират вечно живата почит на българите към светите просветители на славянските народи. 

 Експозицията от 23 пана представя образа на Св. Климент Охридски като ученик на Солунските славянски първоапостоли Св. Св. Кирил и Методий и учител на българите, както и моменти от драматичния житейски път на „Първия български епископ“ от Константинопол през Велика Моравия до Рим и от Моравия до Плиска, Преслав и Охрид.

 Изложбата ще продължи в залите най-посещавания словашки музей – Братиславския замък, до 28 август 2018 г. Тя стана естествен повод под знака на Европейската година на културното наследство да се замислят и други съвместни проекти за обмен на знакови колекции между националните музеи на Словакия и България.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

(09 - 21.01.2019)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността “Главен експерт” в отдел „Регионални дейности” в дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122371418 Изработка : MediaPointDS