BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 22.01.2019
 
       
МУЗЕЯТ „БОРИС ХРИСТОВ“ ОТДАДЕ ПОЧИТ НА ГОЛЕМИЯ НИ ОПЕРЕН ПЕВЕЦ В САЩ

обратно

(15.05.2018)

  Музеят „Борис Христов“ събра ценители на изкуството и почитатели на  големия оперен артист в САЩ със своята програма „Почит на Борис Христов“. Тя бе представена в Концертната зала на Българското посолство във Вашингтон в рамките на Месеца на европейската култура в столицата на САЩ. В словото си при откриването посланик Тихомир Стойчев подчерта принадлежността на културата ни към световната духовна съкровищница тъкмо чрез личности като родолюбеца и космополита Борис Христов. Директорът на музея Елена Драгостинова представи три аспекта от личността на големия българин: артистичното му майсторство, педагогическите му принципи и щедростта му като дарител. Как музеят със своите художествени програми изпълнява волята на Борис Христов и се превръща в средище за всички изкуства под един покрив и как окрилява младите таланти за пътя им към големите сцени - това публиката научи от представения документален филм „Сбъдване на мечти“ (сценарий: Елена Драгостинова, режисьор: Йордан Бойчев). Фотографската изложба „Рим. Борис Христов“  на Светослав Чулин въведе посетителите в атмосферата на някогашната Българска академия за изкуство и култура в Рим – днес Български културен институт.  Вечерта завърши с концерт на баса Валентин Пейчинов, сопраното Соня Аргиро и пианиста професор Иво Калчев – трима български изпълнители, които успешно градят своята музикантска кариера в САЩ. Заедно с Катрин Бульке (сопран, Германия) те представиха програма, в която достойно място заеха български композитори.

  Същата програма, посветена на Българското председателство на ЕС, бе представена и в Генералното консулство в Ню Йорк. Двете вечери утвърдиха славата на България като страна с богати традиции и с воля на държавните културни институти да опазват духовното наследство и да го развиват и популяризират.

  Представянето на Музея „Борис Христов“ в САЩ бе осъществено в партньорство с Българското музикално общество – Вашингтон и неговия създател проф. Иво Калчев, с Американската фондация за България и Българските концертни вечери в Ню Йорк – една поредица от художествени програми, в които пианистката Лора Чекоратова и нейните съмишленици представят постиженията на български и чуждестранни изпълнители в контекста на интензивния културен живот на Ню Йорк. Всеотдайно чрез своя благотворителен жест в  осъществяването на събитията се включиха и Фондация „Сан Марко – М“ и една от ученичките на Борис Христов – оперната изпълнителка Людмила Добрева.   

  След представянето си в Москва, Санкт Петербург, Берлин, Париж, Братислава, Банска Бистрица, Виена, Алмати и Астана гостуването на Музея „Борис Христов“ в САЩ е продължение на отстояваната политика на този български културен институт – носител на Знака за европейско културно наследство, да „пренася“ част от атмосферата и дейността на българския дом на големия оперен артист пред чуждестранната публика и да популяризира постиженията на българската култура.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21 - 28.01.2019)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „СТАРШИ ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ И ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА“, ДИРЕКЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИ И ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА” »

(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122436177 Изработка : MediaPointDS