BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 20.01.2019
 
       
XIV ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „БОРИС ХРИСТОВ” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 18 МАЙ ДО 12 ЮЛИ

обратно

(11.05.2018)

 И тази година по традиция  Фестивалът на изкуствата „Борис Христов” ще бъде открит на 18 май – денят, на който е роден Борис Христов през 1914 г. Входът за този първи ден от празника е с живо цвете за градината на Дома на големия оперен артист.

 По време на четиринадесетото издание на фестивала, който отдава почит към Борис Христов, ще бъдат представени архивни кадри с коронни негови роли, както и филмът „Върховете не остават скрити“ на Невена Коралова. В него публиката ще види Борис Христов в софийския му дом в разговор с диригента и партньор на сцената Асен Найденов, ще се вслуша в словото на неговия биограф проф. Атанас Божков.  

 Акцент във Фестивала са и участията на изпълнители, които съчетават дарбата си на интерпретатори с умението и търпението на педагози. Йордан Рибаров в програма с широк диапазон – от Й. С. Бах до Пиацола  е включен във фестивалната програма и като солист, и като камерен изпълнител. В специална изява той представя и многобройните си ученици – китаристи. Роберта Мателли -  оперна изпълнителка и педагог, представя своите възпитаници по вокална интерпретация и актьорско майсторство; проф. Милена Моллова ще представи резултатите от заниманията с младите пианисти, които усвояват изкуството на пианиста-акомпанятор.

 Мариана Цветкова – солистка на Националната опера и балет заедно с Владимир Маринов и млади вокални изпълнители осъществява своя проект „Франк Синатра V/S Операта“.

 В Европейската нощ на музеите на 19 май младите таланти – вокални изпълнители и инструменталисти от Нов български университет по традиция са поканени да осъществяват своя концертен маратон.

 Освен почит към Борис Христов Фестивалът прави поклон и към върхове в изпълнителското изкуство и педагогическа всеотдайност. Концертът на австралийския тенор Майкъл Смууд почита Надя Афеян, а концертът „Парчета от една разпиляна мозайка“ е посветен на Ирина Щиглич – акомпанятор на Борис Христов, пианистка и педагожка, една истински енциклопедична личност. С филмовата програма „Джузепе Верди – Реквием“ ще бъдат отбелязвани 25 години от кончината на Борис Христов.

 В синхрон с идеите на Фестивала са и участията на двама млади художници: Ивон Кючукова със своята графична изложба „Равноденствие“ и Борис Симеонов с поредицата „Рисувам музика“, родена от наблюденията и вълненията му в концертната зала и зад кулисите на музикалното изкуство.

 В рамките на Фестивала е и финалът на Театралната творческа работилница за педагози, чийто акцент в къщата на Борис Христов е актьорското майсторство на певеца, отношението му към сценичния костюм, към сценографията и към цялостната артистична изява.

 Пълната програма на XIV Фестивал на изкуствата „Борис Христов” можете да намерите на сайта на Музей „Борис Христов”.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

(09 - 21.01.2019)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността “Главен експерт” в отдел „Регионални дейности” в дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122365300 Изработка : MediaPointDS