BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 20.01.2019
 
       
ВАРШАВА: ЕВРОПЕЙСКИ ПРАЗНИК В ЧЕСТ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ЗАПОЧНА С ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТРАКИЙСКИ АРТЕФАКТИ

обратно

(02.05.2018)

  Експозицията "Инсигнии на властта - тракийско злато от колекциите на Националния исторически  музей в София" вече може да се види  в сърцето на Варшава - Музея "Лаженки Крулевске". Златният венец-корона и пръстен с печат - уникални находки на възраст 24 века от гробницата при Златиница - Маломирово,  са експонирани в една от залите на "Двореца на острова" в  дворцово - парковия комплекс на музея, където ще останат до 31 май. В присъствието на ръководители на дипломатически  мисии, на полски държавни и културни институциии проф. д-р Збигнев Вавер -  директор на музея "Лаженки Крулевске",  изказа  благодарност за отзивчивостта, с която НИМ - София прие неговата покана за гостуване с уникална експозиция, което определи като изключително важно събитие - тракийско злато от България не е показвано в Полша от 1976 г. насам. Поставеното сега успешно начало на партньорство ще бъде последвано от представяне на Музея "Лаженки Крулевске" с картини от 18 век през юни 2019 г. в София, в отговор на поканата, отправена от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

 
  Д-р Павлина Илиева - заместник-директор по експозиционната дейност на НИМ, описа кратко историята на откритието при Златиница през 2005 г. и археологическата и художествена стойност на ценните дарове в гробницата на млад тракийски владетел от 4 в.пр.н.е., които промениха визията на световната археология за техниките в античното ювелирно изкуство. "За Българския културен институт е чест и радост, че е партньор на двете престижни музейни институции в организирането на това гостуване и установяването на  сътрудничество между тях, и то в Европейската година на културното наследство"- каза при откриването директорът на БКИ - Варшава Калина Станчева. Беше изтъкнато, че представянето на уникалните тракийски артефакти във Варшава стана възможно главно благодарение на съдействието и подкрепата от Министерството на културата, което оценява този проект като особено значимо събитие в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Още в първите минути след откриването  пред "Двореца на острова" се изви дълга опашка от нетърпеливи посетители - експозицията привлича голям интерес на жителите и гостите на града, а Европейският празник по повод 14-та годишнина от влизането на Полша в ЕС и в чест на Българското председателство продължи пред многохилядна публика в амфитеатъра и на други открити сцени около "Двореца на острова" с изпълнения на духови оркестри от Полша и България.

 
  Дворцово-парковият комплекс "Лаженки Крулевске" е построен  през 18 век като  лятна резиденция на последния полски крал Станислав Август Понятовски. През 1817 г. негови наследници  продали "Лаженки Крулевске" на цар Александър Първи, който го ползвал за настаняване на високопоставени гости. През 1960 г.  "Лаженки Крулевске" става музей и е сред най-посещаваните места в полската столица. Върху 76 хектара площ са разположени около 40 сгради, сред които "Дворецът на острова" е с най-висока историческа и артистична стойност и е в  листата на най-красивата  дворцова архитектура в Полша.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

(09 - 21.01.2019)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността “Главен експерт” в отдел „Регионални дейности” в дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122371477 Изработка : MediaPointDS