BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 16.12.2018
 
       


МИНИСТЪР БАНОВ: СВОБОДАТА В ИНТЕРНЕТ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАПАЗЕНА, НО И ПРАВАТА НА АВТОРИТЕ В ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА ТРЯБВА ДА СА ЗАЩИТЕНИ

обратно

(29.03.2018)

  По покана на Съюза на българските музикални и танцови дейци днес се състоя среща между ръководството на Международната федерация на музикантите (FIM) с министъра на културата Боил Банов. В срещата взеха участие президентът на Международната федерация на музикантите (FIM) Джон Ф. Смит, генералният секретар на организацията Беноа Машуел, Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, д-р Росица Вълева, зам.-председател на Съюза.

  „Усилията ни са насочени към изпълнение на ангажиментите ни в Европа и в рамките на Българското председателство. Всичко, което правим и работим, е свързано със защита правата на артиста, на автора, особено по отношение на интернет. Глобалната мрежа дава голяма свобода, тя трябва да бъде запазена, защото осигурява възможност за достъп до култура, но за да има същинска култура, трябва да има и защитени авторски права на всичко, което „върви” в интернет”, отбеляза след срещата министър Банов и добави, че дискусията е осигурила прекрасна възможност да се обсъдят ключови моменти от защитата на авторските права. По думите му без тази защита процесът би се прекъснал и бихме говорили не за култура, а просто за потребление.

  Сред обсъдените въпроси на срещата беше и този за превоза на музикални инструменти в самолетите. Според Боил Банов този въпрос трябва да се постави сериозно пред Европейската комисия и изрази готовността си за подкрепа. Министърът обеща съдействие и по отношение поставяне на дневен ред въпроса за регулирането на работното време на музикалните дейци.

  На срещата бяха разменени идеи по отношение на механизмите за финансиране на общинските музикални състави. Обсъден бе и диалогът между съюзните организации, синдикати и техния ключов партньор в областта на културата БАРОК – работодателската организация. По думите на Банов начинът за институционализирането на проблемите минава през добрия диалог между тези организации и така решенията се вземат по-лесно.

  Президентът на Международната федерация на музикантите Джон Смит заяви, че подкрепя високото ниво на социален диалог между Съюза и работодателите и допълни, че е убеден, че министърът ще продължи да помага в това отношение.

  „Посещението в страната Ви беше много продуктивно, дори успяхме да посетим български постановки в операта и ще отнесем прекрасни спомени със себе си. Ще продължаваме да поддържаме диалога с колегите си и ще им съдействаме според силите си”, каза още президентът на Международната федерация на музикантите.

  Сред приоритетите на FIM са справедливото възнаграждение на изпълнителите, защита на правата на работещите в нови и нестандартни форми на трудовоправни отношения и др.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(07.2018 - 07.12.2019)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА ДАТИ ЗА КОНКУРСИТЕ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ ВЪВ ВАРШАВА, РИМ И ПАРИЖ »

(05.2018 - 22.02.2019)
ХII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “НАСЛЕДНИЦИ НА ДЕЧКО УЗУНОВ” »

виж всички »
Зала "Средец"
(04.2018 - 04.01.2019)
„В светлината на храма. 120 години от рождението на Николай Ростовцев (1898–1988).” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 121726231 Изработка : MediaPointDS