BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 22.03.2018
 
       


МИНИСТЪР БАНОВ: ЛАРГОТО Е В ГАРАНЦИЯ, РЕМОНТЪТ НЯМА ДА НАТОВАРИ ДАНЪКОПЛАТЕЦА

обратно

(14.03.2018)

  В Министерството на културата от месеци се занимаваме с този проблем, не е въпросът да подменим една или друга плочка, защото дефектира отводнителната система. Непрекъснато сме в контакт с фирмата изпълнител, изчакваме топлото време. Всичко е в гаранция. Данъкоплатецът няма да се натовари, тъй като имаме гаранция. Това каза днес министърът на културата Боил Банов в разговор с водещия на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи по повод сигнал за повредени елементи на столичното Ларго. Банов обясни, че технически проблеми е нормално да се случват, но ако е бил предприет ремонт през зимата, той е нямало да бъде ефективен.

  Министър Банов подчерта, че гражданите са прави да се вълнуват и да подават сигнали, това е нормалната морална позиция на всеки мислещ човек и увери, че работата върху вече изградения подлез е била наистина сложна, било е необходимо изграждане на специфична отводнителна система. Междувременно към обекта има постоянен интерес за провеждане на различни културни прояви, за Ларгото има и множество положителни мнения от чуждестранни посетители.

  За къщата на Ив. Гешов министър Банов съобщи, че вече има решение на собствениците и общината и тя ще се реновира. По думите му това е частна собственост, както и „Двойната къща”, за която собственикът е разбрал ситуацията, важността за визията на града и ще бъде възстановена напълно.

  На въпрос за подаден сигнал за сеч в Борисовата градина министър Банов отговори, че ще предостави допълнителна информация. Проверка в МК показа, че с писмо от 6 юли 2017 г. в НИНКН е внесена Инвентаризация и експертна оценка на лесопарковата част на Княз Борисовата градина с възложител Столична община, собственик на обекта, като обхватът включва изкуствено залесяване. Предвидено е санитарно почистване  с интензивност 10%. Констатацията на НИНКН е, че предложените дейности са част от режимите за опазване на недвижимите културни ценности и са необходими за възобновяване и запазване на лесопарковата част на Борисова градина и изкуственото озеленяване, част от Княз Борисовите култури. Министерството на културата е съгласувало със становище тази Инвентаризация и експертна оценка.

  В края на разговора министър Банов изрази задоволството си от предстоящите празници в областта на сценичните изкуства, наградите – „Икар”, „Аскеер”, както и възхода в българското кино.

  Сред важните задачи, които си поставя до края на 2018 министър Банов посочи създаването на среда, в която може да се работи, да се защитават ценности, сериозни проекти за паметниците, нов начин на работа на НИНКН, все повече конкурсна среда за съвременно изкуство. „НИНКН и сега започна да действа по-бързо, имаме програма да ускорим и да си предаваме нещата преди законовите срокове”, изтъкна Банов.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21.03 - 23.04.2018)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино »

(19.03 - 30.04.2018)
Резултат от проведения конкурс за длъжността „директор” на Национален музей „Шипка-Бузлуджа” »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.03 - 05.04.2018)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ПРЕДСТАВЯ „ПРОЕКТИ” НА ИВАН СТРАТИЕВ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 117135940 Изработка : MediaPointDS