BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 25.06.2018
 
       
ПОДКРЕПА ЗА НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИТЕ ДОГОВОРИХА МИНИСТРИТЕ НА КУЛТУРАТА ОТ АСЕМ В СОФИЯ

обратно

(02.03.2018)

  

   Засилване на сътрудничеството между градовете в сферата на културата; подкрепа на международната мрежа от професионалисти в областта на културната политика и за научните изследвания и иновациите за дейности, свързани с културното наследство, чрез многонационални, интердисциплинарни проекти; засилване на сътрудничеството с държавите-партньори за борба с трафика на културни ценности – това са част от препоръките от заседанието на Осмата азиатско –европейска среща на министрите на културата от АСЕМ (ASEM CMM8). Форумът премина под мотото “Ролята на културата в международните отношения: Пътят напред”.

   Делегатите се обединиха около идеята, че е необходимо да се увеличи подкрепата за схемите за мобилност за творци и културни професионалисти със съдействието на Фондация „Азия-Европа“ (АСЕФ). Те обсъдиха и въпроса за това как държавите партньори от АСЕМ могат да допринесат за международните усилия, ръководени от ЮНЕСКО, за създаване на механизъм за бързо реагиране за защита на обектите на културно наследство.

„Всички знаем, че светът днес става все по-взаимосвързан и интерактивен и все повече хора имат лесен и бърз достъп до информация.  За управляващите е от ключово значение да използват ресурса, който всяка страна притежава – културата, насърчавайки сътрудничеството, взаимното уважение и по-доброто разбирателство между страните и обществата с различна история. Това е необходимо и предварително условие за осигуряване на мирно развитие и изграждане на обща основа за посрещане на глобалните предизвикателства", заяви министърът на културата Боил Банов при откриването на форума.

   Приветствие към гостите отправи председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов.

    Работата на форума премина в три панела:

  • -„Подкрепа за културата като двигател за устойчиво социално и икономическо развитие“;
  • -„Насърчаване на културата и на междукултурния диалог за мирни междуобщностни отношения“;
  • -„Засилване на сътрудничеството в областта на културното наследство, в т.ч. борбата с и предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности“.
   Посланик Карстен Варнеке, изпълнителен директор на АСЕФ, изтъкна в заключение, че интернет порталът на фондацията показва най-доброто от богатата българската култура и изкуство в цял свят.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.06 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118067068 Изработка : MediaPointDS