BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 22.03.2018
 
       


РОЛЯТА НА КУЛТУРАТА В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ ОБСЪЖДАХА МИНИСТРИТЕ ОТ АСЕМ В СОФИЯ

обратно

(01.03.2018)

   Ролята на културата в международните отношения обсъждаха министрите на културата на 8-та Азиатско-Европейска среща (АСЕМ) в София.

   „Всички знаем, че светът днес става все по-взаимосвързан и интерактивен и все повече хора имат лесен и бърз достъп до информация. За управляващите е от ключово значение да използват ресурса, който всяка страна притежава – културата, насърчавайки сътрудничеството, взаимното уважение и по-доброто разбирателство между страните и обществата с различна история. Това е необходимо и предварително условие за осигуряване на мирно развитие и изграждане на обща основа за посрещане на глобалните предизвикателства“, заяви при откриването на форума министърът на културата Боил Банов. По думите му културата се превръща в съществена част от стратегическия и широкообхватен подход към международните отношения на Европейския съюз. Министър Банов изтъкна и ключовия принос на Азиатско-европейската фондация (АСЕФ) за развитието на диалога между европейските и азиатските граждански общества и публичната власт.

  Приветствие към делегатите на форума отправи председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. „Основната задача на културата е да съхранява паметта за идните поколения. Историята и човечеството не са запазили нищо друго, освен културния продукт, който е бил обменна единица за общуване между народите. Не случайно за културата се говори като за най-големия посланик между народите, защото тя винаги носи образа на икономическото развитие и съвършенството в духовното извисяване на човека“, посочи той. По думите му няма други политики за развитието на културата, освен тя да бъде приоритет на Европейския съюз като общност, както и на всяка една държава. „Културата трябва да може да бъде финансирана, а не само подпомагана. Не за друго, а защото чрез нея ние можем да оставим памет за времето, в което сме живели“, каза още Рашидов.

  От своя страна комисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви, че в сложния свят днес може би повече от всякога, има необходимост от стабилизиращата и приобщаваща сила на културата. „Силно вярвам, че Европа и Азия, с нашите цивилизации на милиони години, могат и трябва да заздравят връзките си, за да могат да заздравят и съберат огромния потенциал на културата“, заяви той.

   Министрите от АСЕМ получиха с подаръците си и мартеници, изработени от децата от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“. По-късно те бяха приветствани от министъра за българското председателство Лиляна Павлова, с която посетиха импровизираната улица на занаятите в НДК. Форумът приключва утре с приемането на финална декларация.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21.03 - 23.04.2018)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино »

(19.03 - 30.04.2018)
Резултат от проведения конкурс за длъжността „директор” на Национален музей „Шипка-Бузлуджа” »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.03 - 05.04.2018)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ПРЕДСТАВЯ „ПРОЕКТИ” НА ИВАН СТРАТИЕВ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 117136065 Изработка : MediaPointDS