BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 21.09.2018
 
       
МИНИСТЪР БАНОВ: С КОЛЕГИТЕ ОТ АЗИАТСКО-ЕВРОПЕЙСКИЯ ФОРУМ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ОБСЪЖДАМЕ КУЛТУРАТА КАТО ИНСТРУМЕНТ ЗА МИРНО РЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТИ

обратно

(01.03.2018)

Днес е едно идеално продължение на срещата ни от вчера – на неформалния съвет на министрите на културата на Европа, само че този път в много по-разширен формат, в рамките на азиатско-европейския форум, абревиатурата АСЕМ. Продължаваме диалога, продължаваме да обсъждаме хипотезите културата да бъде мост между народите, да спомага за мирно решаване на конфликти, да спомага за опознаване, да спомага за споделяне на ценности. Така че в рамките на два дни предстои много сериозна работа. Накрая министрите на държавите-членки на АСЕМ ще излезем накрая с обща декларация, форматът е много широк, очакват се много интересни изказвания, защото времето е динамично, време, в което се изискват вече сериозни практически решения. Това съобщи пред журналисти министърът на културата Боил Банов, преди да даде официалното начало на VIII Азиатско-Европейска среща на министрите на културата (ASEM CMM8), която се провежда в София до 2 март. Мотото на заседанието е „Ролята на културата във външните отношения: Пътят напред“.

Форумът, който ще бъде председателстван от министъра на културата Боил Банов, ще има две пленарни сесии. Дискусията ще бъде структурирана около два въпроса: „Как културата допринася за засилване и укрепване на външните отношения на страните” и „Какви мерки биха могли да се предприемат на национално ниво с цел насърчаване на сътрудничеството между всички заинтересовани страни за осигуряване на полезни взаимодействия в международните културни отношения”.

Днес ще бъдат организирани три паралелни уъркшопа: „Подкрепа за културата като двигател за устойчиво социално и икономическо развитие”; „Насърчаване на културата и на междукултурния диалог за мирни междуобщностни отношения”, както и „Засилване на сътрудничеството в областта на културното наследство, в т.ч. и борбата с предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности”.

На втората пленарна сесия утре, 2 март, ще бъдат представени изводите от уъркшоповете, а министрите ще приемат Финална декларация и ще бъде посочен следващият домакин на ASEM СММ9.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.09 - 19.10.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия на тема: ,,Музеят като образователна среда“ »

(17.09 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ЮРИСКОНСУЛТ” В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ” »

виж всички »
Зала "Средец"
(14 - 30.09.2018)
Jewish Bulgaria – изложба с фотографии на Антони Георгиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 119504734 Изработка : MediaPointDS