BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 13.12.2018
 
       
МИНИСТЪР БАНОВ: ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ НЕФОРМАЛНИТЕ СЪВЕТИ НА МИНИСТРИТЕ НА КУЛТУРАТА, ЗАЩОТО НА ТЯХ МОГАТ ДА СЕ ОБСЪДЯТ МНОГО ПО-СЕРИОЗНИ И ИНОВАТИВНИ ИДЕИ

обратно

(28.02.2018)

 Две приоритетни теми ще бъдат разгледани на провеждащия се днес неформален съвет на министрите на културта от ЕС. Едната е засилване чувството на принадлежност към Европа чрез културата, а втората е – намиране на пътища за развитие на потенциала, на възможностите на младите хора да съдействат за укрепване на европейските ценности, отново чрез култура. Това съобщи пред журналисти министърът на културата Боил Банов, преди да даде официалното начало на неформалното заседание на министрите на културата на страните членки на Европейския съюз. Банов уточни, че едната от двете ключови теми е и мотото на форума ни: „Културата – приобщаваща ценност на ЕС“.

 Сред нас освен министрите ще бъдат и г-н Тибор Наврачич, който е комисарят по образованието, културата, младежта и спорта, както и г-жа Петра Камерверт, председател на комисията на Европейския парламент по образованието и културата. Поканил съм за лектор и г-жа Теодора Димова, известен наш писател и драматург, съобщи министър Банов. След края на обсъждането той ще покаже на гостите „Салона на музеите“, разположен в НДК, който е част от културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС и представя специална селекция от музейните сбирки на 40 столични и регионални музея и галерии. Възстановяваме тези неформални съвети на министрите на културата, защото считаме, че много често на неформалните срещи могат да се обсъдят много по-сериозни, по-качествени и иновативни идеи, като се постави и началото за тяхното реализиране, изтъкна българският министър на културата.

 Приветствам Българското председателство на Съвета на ЕС и дейностите в областта на културата. Предстои ни важна година в културната политика. Първо, защото 2018 е и Европейската година на културното наследство – смятам, че това е добра възможност да организираме събития, които да предефинират, да ни помогнат да намерим отново нашата европейска идентичност и общите връзки на тази идентичност. Трябва да обсъдим и дневния ред в областта на културата – миналата година на високо ниво в Гьотеборг беше приета резолюция за ролята на културата, за бъдещето на образованието и европейската идентичност – подробности по всичко това ще обсъдим тази сутрин, каза за медиите еврокомисар Наврачич.

 Подобряване на условията за развитие на културата, насърчаване на междукултурния диалог и разширяването на програма „Творческа Европа“ са също част от темите, които се очаква да бъдат обсъдени още на срещата. В 13. 10 ч. ще се състои пресконференция, в рамките на която, заедно с комисаря Тибор Наврачич, министър Банов ще представи обобщение на дискусиите и основните послания от срещата и ще отговори на въпроси от медиите.

 Снимки вижте тук.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(07.2018 - 07.12.2019)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА ДАТИ ЗА КОНКУРСИТЕ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ ВЪВ ВАРШАВА, РИМ И ПАРИЖ »

(05.2018 - 22.02.2019)
ХII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “НАСЛЕДНИЦИ НА ДЕЧКО УЗУНОВ” »

виж всички »
Зала "Средец"
(04.2018 - 04.01.2019)
„В светлината на храма. 120 години от рождението на Николай Ростовцев (1898–1988).” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 121656534 Изработка : MediaPointDS