BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 26.09.2018
 
       
ФОТОИЗЛОЖБАТА „РИМ. БОРИС ХРИСТОВ” БЕШЕ ОТКРИТА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ”

обратно

(12.02.2018)

  В присъствието на зам.-министър Румен Димитров тази вечер в галерия „Средец” беше открита фотоизложбата „Рим. Борис Христов” на инж. Светослав Чулин. Експозицията се организира от музея „Борис Христов” с подкрепата на ведомството. Събитието е посветено на Българското председателство на Съвета на ЕС.

  Зам.-министър Димитров приветства с добре дошли гостите на изложбата и подчерта, че българското културно-историческо наследство и нашите творци са големият капитал, с който разполагаме, присъствайки в ЕС. Председателството ни прави особено горди и тази изложба е част от тази гордост, изтъкна зам.-министърът на културата. Той изрази надеждата си българският народ да има самочувствието на един стойностен народ, който е наследник на много, много велики българи, един от които е Борис Христов.

  Директорът на Музея „Борис Христов” Елена Драгостинова разказа как се е зародила идеята за настоящата експозиция. Това се случва по време на посещение на вилата на улица „Мадона ди Кампильо”, която великият бас дарява на българската държава и по негова воля е превърната в Българска академия за изкуство и култура, където под прякото му ръководство са се обучавали български певци. Групата посетители - негови ученици, заедно с Елена Драгостинова и фотографа – инженер Светослав Чулин, са толкова впечатлени от мястото, че след това тръгват на обиколка по местата на Борис Христов в Рим и са вдъхновени от това, което виждат през различния поглед, който им дава задочната среща с големия българин.

  Авторът благодари на Министерството на културата и на присъстващите в галерията за това, че са уважили първата му изложба и разказа какво е целял, стоейки зад обектива. „Това, което се опитах да покажа, е чувството на личностно преживяване, на интимност, когато човек е там, изправен срещу толкова много история и емоция”, сподели Чулин. За него изложбата е и на Музея „Борис Христов”, както и на всички, помогнали за организирането на проекта. Директорът Елена Драгостинова прочете и кратък текст за експозицията от Цветан Томчев.

  Откриването в препълнената галерия „Средец” продължи с изпълнения на талантливата Мариана Цветкова, лауреат на международни награди и ученичка на Борис Христов, под акомпанимента на пианиста Милен Станев.

  В 32 фотографски платна се разгръща виждането на Светослав Чулин за Вечния град - Рим. Към него погледът сега е различен, защото там е живял и работил Борис Христов. В сюжета на фоторазказа са вплетени екстериори от вилата на улица „Мадона ди Кампильо“. Монументалните кадри са съчетани с любопитни детайли - тежкия жезъл от „Борис Годунов”, прочутия шкаф с перуки, бради и аксесоари, ниша със скъпи спомени.

  Светослав Чулин завършва Техническия университет в столицата на Германия. Участник е в Берлинския фотомаратон. Сътрудничи на издания като вестник „Дневник“, „Дума“, „Капитал Light“, „Европа/2001“. Член е на Международната организация на журналистите. Настоящата изложба е създадена  по време на гостуването на Музея „Борис Христов“ с концертна програма в дома на Борис Христов в Рим – дом, който днес е Български културен институт.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.09 - 19.10.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия на тема: ,,Музеят като образователна среда“ »

(17.09 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ЮРИСКОНСУЛТ” В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ” »

виж всички »
Зала "Средец"
(02 - 12.10.2018)
„Светът на Генджи Моногатари” - изложба на съвременна калиграфия от Сенсуй Оикава »(14 - 30.09.2018)
Jewish Bulgaria – изложба с фотографии на Антони Георгиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 119737881 Изработка : MediaPointDS