BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 18.11.2018
 
       
НАД 300 ВИСОКОПОСТАВЕНИ ГОСТИ В ПОЛША УВАЖИХА ТЪРЖЕСТВЕНИЯ КОНЦЕРТ, ПОСВЕТЕН НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС

обратно

(31.01.2018)

  На 29 януари т. г. в най-представителната зала на Кралския дворец във Варшава, зала „Бална“, се състоя тържественият концерт, посветен на Българското председателство на Съвета на ЕС, с участието на световноизвестния цигулар Марио Хосен, „българският Паганини“, в дуо с Лиляна Кехайова – виолончело. На събитието присъстваха над 300 гости, сред които сенатор Марек Роцки, председател на сенатската Комисия по външни работи, председателят на Международната организация за сътрудничество в железопътния транспорт Тадеуш Шозда, зам.-министрите на външните работи Бартош Чихоцки, на вътрешните работи Рената Шченх, на земеделието Ришард Зарудски, директори и отговорни служители в държавната администрация. Присъстваха също зам.-директорът на Полската национална телевизия Мачией Станиецки, кметове и представители на местните и регионални власти от Варшава и Мазовиецка област, папският нунций и над 40 посланици, сред които тези на САЩ, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Финландия, Испания, Португалия, Швеция, Естония, Австрия, Дания,  Словакия, Чехия, Унгария, Хърватия, Украйна, Беларус, Турция, Кипър, Албания, Сърбия, Латвия, Армения, Аржентина, Уругвай, Мароко, Тунис, Панама, Колумбия, и много дипломати. Присъстваха също над 30 студенти от Европейския колеж в Натолин, както и много българи, живеещи в Полша.

 Концертът бе открит от международния младежки хор на Европейския колеж  Натолин, с диригент Катажина Бониецка, който изпълни химните на България, Полша, както и химна на ЕС - „Одата на радостта“ на полски, немски и френски език.             
В  приветственото си слово посланик Емил Ялнъзов представи приоритетите и предизвикателствата пред първото Българско европредседателство, като подчерта приноса на България като страна с 13-вековна история към европейските ценности и култура. Посочи, че България ще изпълнява мотото си „Съединението прави силата“ като честен посредник и модератор и ще се стреми да обединява, а не да разединява.  

 Програмата на концерта включваше музикални шедьоври от Паганини, Бах, Хендел, Равел, Пиацола, П. Христосков и др. Виртуозното изпълнение на българските музиканти бе посрещнато с възторг и бурни аплодисменти. В края на концерта в изпълнението за „бис“ към изпълнителите се присъедини и проф. Клаудиуш Баран, ректор на Музикалната академия „Фр. Шопен“ във Варшава, който също беше сред гостите.

 Във фоайето на залата гостите имаха възможност да разгледат подготвената от БКИ изложба на икони и дърворезби, удостоени с национални и международни награди, изработени от ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ - гр. Трявна. Гостуването на изложбата е резултат от неотдавна сключеното споразумение за партньорство между градовете Трявна и Жирардув.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(29.10 - 14.11.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ”, ДИРЕКЦИЯ „МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И РЕГИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ“ »

(08.2018 - 15.01.2019)
15 януари 2019 г. е крайният срок за номиниране на обекти за присъждане на „Знак за европейско наследство” »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 121039651 Изработка : MediaPointDS