BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 18.11.2018
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР АМЕЛИЯ ГЕШЕВА ВРЪЧИ НАГРАДАТА „МУЗЕЙ НА ГОДИНАТА“

обратно

(30.11.2017)


   Зам.-министър Амелия Гешева връчи наградата „Музей на годината“ на директора на Регионален природонаучен музей – Пловдив гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

   Тази вечер във Военноисторическия музей в София бяха раздадени наградите „Музей на годината“.

   Домакин на събитието бе доц. д-р Соня Пенкова, директор на културната институция.
   В категорията „Събития и работа с публики“ наградата получи Етнографският музей на открито „Етър“ за XIV Международен панаир на традиционните занаяти.

   Грамота за цялостен принос за развитието на музеите отиде при проф. д-р Димитър Драганов - уредник в отдел “Археология” при РИМ – Русе. Отличията бяха връчени от Борис Хаджийски, председател на Сдружение „Български музеи“, организатор на събитието. Сдружението отбелязва и петгодишен юбилей.

   „Пожелавам на сдружението още много по пет и още много хъс за битки”, посочи зам.-министър Гешева. „Надявам се, че ще направим много за българските музеи заедно – и Министерството на културата, и законодателите, и екипите в музеите – от пърия до последния човек, защото за мен всички в музеите са важни”, посочи още тя. Допълни, че се надява отново заедно да направят най-добрата реформа, за да има повече пари за българските музеи и по-добър от сегашния закон.

   Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. за най-добрите практики в музеите за предходната година. Това са първите институционално установени награди, които отбелязват приноса на музеите към съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България. Те се раздават в три категории: Музей на годината, Образователна инициатива, Събития и работа с публики. Част от наградите е и отличието „Грамота за цялостен принос за развитието на музея“. Наградите не се раздават задължително, а само при получаване на стойностни кандидатури, определени за такива от жури.

   Оценяването е извършено от петчленно жури в състав: Цветана Манова – етнолог, д-р Момчил Маринов – директор на Исторически музей „Искра“, Казанлък, д-р Светла Казаларска от Института по етнология и фолклористика към БАН, Петя Кияшкина – директор на Музей „Старинен Несебър“ и гл. ас. Бета Хараланова от Регионален исторически музей-Шумен.
Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(29.10 - 14.11.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ”, ДИРЕКЦИЯ „МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И РЕГИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ“ »

(08.2018 - 15.01.2019)
15 януари 2019 г. е крайният срок за номиниране на обекти за присъждане на „Знак за европейско наследство” »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 121039646 Изработка : MediaPointDS