BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 23.10.2018
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР РУМЕН ДИМИТРОВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „ARTTRANSFORMERS”, ПОСВЕТЕНА НА БЪЛГАРСКОТО И АВСТРИЙСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС

обратно

(30.11.2017)

  Зам.-министърът на културата Румен Димитров откри тази вечер в галерия „Средец” изложбата „Arttransformers”, посветена на Българското и Австрийското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Със свои живописни творби в експозицията в София участват Ерика Сайвалд, Улрих Ганзерт, Йохан Карнер, Адолф Тума и Стоимен Стоилов. Проектът се организира от БКИ „Дом Витгенщайн“. В откриването взеха участие и г-н Томас Щьолцл, съветник, заместник-ръководител на мисията на Австрия у нас, Румяна Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн”, както и част от авторите.


  „Тази експозиция е част от един проект, започнал преди повече от година, роден от приятелството. Приятелство между творци от различни националности, различни възрасти, с различни творчески пътища, които са се пресекли в точния момент във времето, за да обединят художествените си позиции в областите на живописта, скулптурата и инсталацията. Радвам се, че мога да поздравя талантливите автори, които са тук сред нас тази вечер”, отбеляза в приветствието си зам.-министър Димитров.   Директорът на БКИ „Дом Витгенщайн”, професор Румяна Конева, определи тази изложба като плод на отличните австрийско-български взаимоотношения. За нея от изключително значение е фактът, че Институтът, още с откриването си преди вече над 40 години, е превъзмогнал всички граници именно чрез културата. Г-жа Конева разказа и историята на проекта – от неговата идея до реализацията. Тя припомни, че през декември 2016 в Австрия бе открита първата „Arttransformers” - с платна, обекти и инсталация, като в нея участваха шестима австрийски художници и големият български творец и живописец Стоимен Стоилов. Всички те обединяват художествените си позиции от областите на живописта, скулптурата и инсталацията, които се занимават с присъствието на човека в реалността и фантазията.
   Според Томас Щьолцл 2018-та може да бъде наречена „нашата година” - българо-австрийската година. Тя предлага възможност за поредица много добри проекти и културни инициативи, още повече, че е и Година на културното наследство, подчерта на откриването г-н Щьолцл.
   Изложбата бе представена по-подробно от един от авторите - Улрих Ганзерт. Той благодари от името на колегите си за възможността да покажат творбите в тази прекрасна галерия в самия център на София. Г-н Ганзерт припомни ролята на страната ни за спасяването на сградата, където днес се помещава културният ни институт във Виена, наричайки „Дом Витгенщайн” „архитектурно бижу”. Той представи накратко творческите търсения на своите колеги и приятели, които участват в експозицията и сподели, че всички са приятели на Института ни в Австрия и през годините неведнъж са показвали свои творби там. Общото между тях е, че са привлечени от абстрактното изкуство, но същевременно са верни и на традицията; изкушени са и от митологичните сюжети. По думите на г-н Ганзерт колегите му са изкусни рисувачи, изключителни професионалисти, които с лекота боравят със своеобразни техники. 
  Изложбата „Arttransformers” – живопис от България и Австрия, може да се види в галерия „Средец” на Министерството на културата до 14 декември.

   Повече за изложбата вижте тукПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.10 - 31.12.2018)
Списък на одобрените кандидати за специализанти в академия „Борис Христов“ – Рим – 2018 г. »

(08.2018 - 15.01.2019)
15 януари 2019 г. е крайният срок за номиниране на обекти за присъждане на „Знак за европейско наследство” »

виж всички »
Зала "Средец"
(15 - 26.10.2018)
Изложбата „Николай Хайтов в българското кино” гостува в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 120300587 Изработка : MediaPointDS