BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 23.10.2018
 
       
ФЕСТИВАЛЪТ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНОТО ИЗКУСТВО В СТАРА ЗАГОРА ПРАЗНУВА 50-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

обратно

(24.11.2017)

Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора отбелязва през тази година своя 50-годишен юбилей. Началото му е поставено през 1967 г. под името Декемврийските музикални дни. Инициатор е главният диригент на Старозагорската опера маестро Димитър Димитров. През 1973 г., две години след откриването на новата сграда на операта, събитието прераства във Фестивал на оперното и балетното изкуство. През годините на фестивалната сцена гостуват Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Христина Ангелакова и много други. В програмата на фестивала гостуват и чуждестранни оперни трупи: Пражката национална опера, операта от гр. Парма, оперни театри от Словакия, Полша, Румъния, също и Московският класически балет, балетът на Ленинградския театър „Киров”, Националният балет на Куба, Кралският балет на Дания и др.

Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в неговите рамки е и Националният преглед на оперните театри, на който се отличават най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители. След опожаряването на сградата на операта през 1991 г. фестивалът е принуден да се върне към предишната си форма – с повече камерни и концертни прояви. През 2000 г., с оформянето на площадката за спектакли на Форума „Августа Траяна“, ФОБИ е преместен през летните месеци. Тези трансформации водят и до прекъсвания през 2010 и 2013 г. С възстановяването на сградата на операта през 2011 г. ФОБИ отново възстановява обичайния си период на провеждане през ноември-декември. Предстоящото, 48-мо по ред издание, ще се осъществи от 27 ноември до 9 декември 2017 г.

В програмата има няколко акцента, които кореспондират с историята на ФОБИ и с новите тенденции в музикално-сценичните изкуства. Сред събитията с международно участие във фестивалната програма е гостуването на Нова Белградска опера, която ще представи първата изцяло съхранена оперна творба от Монтеверди - „Орфей“, на оригинални барокови инструменти. Малко познатата у нас опера „Алчина“ от Хендел ще се осъществи съвместно от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Музикален и художествен частен университет – Виена. Те, заедно с продукцията на Моцартовите празници – Правец 2017 „Геният на барока и властелинът на светлината” ще оформят своеобразна ретроспекция на образци от зората на оперното изкуство.

Класическата традиция на италианското белканто ще оживее в постановката „Норма” на Държавна опера – Варна с участието на едни от най-утвърдените български  оперни изпълнители в лицето на Бойко Цветанов, Линка Стоянова и Даниела Дякова. С грижа към младите е майсторският клас на световното мецосопрано Бруна Балиони, който ще завърши с концерт под диригентството на Ивайло Кринчев и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора.

Нестандартен поглед към творчеството на Панчо Владигеров ще поднесат талантливите млади наследници на големия маестро - Александър Владигеров, тромпет и Константин Владигеров, пиано и кларинет, заедно с Теодора Късметска - Сороков, цигулка и Ружа Семова, пиано. В концертната си програма те ще предложат интерпретация, вдъхновена от спонтанната виталност на джаза.

Програмата на фестивала в Стара Загора отбелязва и 100-годишнината от създаването на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”. Трупата ще представи най-новия си спектакъл, мюзикълът „Бягство“, по песни на известния български дует „Авеню“.

Балетното изкуство е застъпено във фестивалната програма с класическия шедьовър „Лебедово езеро”, който ще бъде представен от балетната трупа на Старозагорската опера със солистите от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин. Международният танцов проект „Вечното танго” от университета в Южна Флорида е с българско участие в лицето на младия пианист Светозар Иванов, Йоана Влагули - танц, в хореографското решение на Дора Ареола.

Финалът на фестивала ще отбележи предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС. Девета симфония от Л. Ван Бетовен ще бъде представена от Софийска филхармония, Филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и хора на Държавна опера - Стара Загора под диригентството на Найден Тодоров. Солисти са Беса Лугичи – сопран, Мирослава Йорданова – мецосопран, Ивайло Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

Заедно със събитията от основната програма организаторите са се погрижили да се вгледат и във внушителната традиция на оперния фестивал в Стара Загора с изложба „50 години ФОБИ” - документи, скици, декори, аксесоари, фотоси, костюми, видеозаписи, съвместно с Регионален исторически музей - Стара Загора, Държавен архив, Регионална Библиотека „Захарий Княжески”.

С премиера на мюзикъла „Сиси - душата на императрицата” на 27 ноември 2017 г. от 19.00 часа Старозагорската опера официално ще постави началото на 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора (ФОБИ). Над 200 впечатляващи с красотата си костюма са създадени за първата постановка на българска сцена на мюзикъла по музика и текст на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. Режисьор на българо-австрийската продукция, която представя произведението за първи път в пълната му версия, е Огнян Драганов. Главната роля е поверена на мецосопраното Емилия Иванова.

Мащабният проект „Сиси - душата на императрицата”, който разказва за живота на една от най-колоритните личности в австрийската история - Елисавета Австрийска, се осъществява със съдействието на Министерството на културата и под патронажа на посланика на Република Австрия у нас Роналд Хаузер.

 

Повече информация за ФОБИ можете да намерите тук.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(10 - 12.10.2018)
Списък на участниците, допуснати до конкурса за специализанти по оперно пеене за учебната 2018 - 2019 година в АКАДЕМИЯ “БОРИС ХРИСТОВ” – Рим »

(08.2018 - 15.01.2019)
15 януари 2019 г. е крайният срок за номиниране на обекти за присъждане на „Знак за европейско наследство” »

виж всички »
Зала "Средец"
(15 - 26.10.2018)
Изложбата „Николай Хайтов в българското кино” гостува в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 120300195 Изработка : MediaPointDS