BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 20.09.2018
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР РУМЕН ДИМИТРОВ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЦЕНТЪР НА ДИАЛОГА ЗА ЕДИННИЯ ЦИФРОВ ПАЗАР

обратно

(12.10.2017)

 България ще бъде център на диалога и постигането на разумен компромис, защитаващ целите на единния цифров пазар, закрилата на авторските и сродните права и договорната свобода. Това каза заместник-министърът на културата Румен Димитров днес в приветствието си на откриването на 14-ата Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

 
 БНР е домакин на двудневния форум, в който участват над 80 делегати от 42 медийни организации от 28 държави. Сред основните теми са управлението на обществените медии в цифровизирания свят и единният цифров пазар, който ще бъде разгледан в контекста на Европейската директива за аудио-визуални медийни услуги, авторското право, телекомите и електронната търговия.

 Радвам се да открия събитието в момент на активна законодателна дейност в областта на аудио-визията и авторското право на ниво ЕС, както и в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС и съответно в светлината на централната роля, която нашата страна ще играе по отношение на адаптирането на националните законодателства към предизвикателствата на цифровата среда, каза Румен Димитров.

 По думите му, в средата на глобален достъп до информация, бумът на социалните мрежи и значението на платформите за видеосподеляне за разпространението на съдържание, важно значение за гарантирането на производството на културен продукт е защитата на авторското и сродните му права. В тази връзка, освен в подкрепа на трансграничното предоставяне на аудиовизуални услуги, улеснените схеми за отстъпване на права се очаква да подпомогнат дейността и на по-малките доставчици на съдържание, създавайки среда на културен плурализъм.

 „Вярвам, че тези и други въпроси ще бъдат част от предстоящата дискусия. Поздравявам екипа на БНР и членовете на EBU, че поставят във фокуса на асамблеята актуалните въпроси за защитата на авторските права в обществените медии и за това, че ще обобщят експертния опит във важни области по темата като управлението на публичните медии и възможностите за тяхната адаптация в бързо променящата се технологична и медийна среда”, посочи зам.-министър Димитров.

 Темата за управлението на обществените медии в цифровизирания свят включва няколко презентации - "Цифрови промени в обществените медии" на Жан Филип Де Тендер, директор на отдел "Медии" на EBU, "Добри практики в управлението на обществените медии" на д-р Михаел Вагнер, ръководител "Медийно и комуникационно право" на EBU, "Прилагането на нов модел във Великобритания" - Жак Хюс (OFCOM), "Българският пример" - Милен Митев (БНР).

  Пресфото - БТА снимка: Христо КасабовПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.09 - 19.10.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия на тема: ,,Музеят като образователна среда“ »

(17.09 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ЮРИСКОНСУЛТ” В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ” »

виж всички »
Зала "Средец"
(14 - 30.09.2018)
Jewish Bulgaria – изложба с фотографии на Антони Георгиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 119488719 Изработка : MediaPointDS