BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 20.09.2018
 
       
АМЕЛИЯ ГЕШЕВА: КУЛТУРАТА И ТУРИЗМЪТ ТРЯБВА ДА ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА, АКО ИСКАМЕ БЪЛГАРИЯ ДА УСПЯВА НА СВЕТОВНАТА ТУРИСТИЧЕСКА СЦЕНА

обратно

(09.10.2017)

Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 беше темата на годишното заседание на Националния съвет по туризъм, коeто се проведе днес. Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова и зам.-министъра на културата Амелия Гешева представиха пред представителите на бранша приоритетите на Българското председателство, съпътстващата го Културна програма и въпроси, касаещи подготовката и провеждането на събитието.

 Министърът на туризма Ангелкова посочи при откриването на заседанието, че Българското председателство е възможност да представим България като целогодишна туристическа дестинация – не само летния и зимния туризъм, а СПА и балнео-туризма, конферентния, приключенския, културно-историческия и всички видове туризъм, които страната ни предлага.

          В изказването си зам.-министър Амелия Гешева подчерта, че културата и туризмът трябва да вървят ръка за ръка, ако искаме България да успява и все по-добре да присъства на световната туристическа сцена. Зам.-министър Гешева припомни, че Министерството на културата има нелеката задача през следващата година да отговаря за Културната програма на Българското председателство. „Бих казала, че Културната програма е съществената част от него. Тя има своите механизми да представи страната ни по най-добрия начин не само пред политическите лидери в страната. 2018 година е и годината на Европейското културно наследство, която ще бъде открита заедно с Българското председателство у нас. Това е и годината, в която София ще е столица на спорта”, посочи зам.-министърът на културата.

Амелия Гешева очерта някои от по-важните акценти в работата на Министерството на културата през следващата година, чрез които ще се търси надграждане на новия дневен ред на ЕС. Културата е преди всичко един от основните двигатели на бъдещото развитие на ЕС, основано на нов поглед върху общото минало, общите ценности и обединяващите връзки между европейските граждани. Зам.-министър Гешева изтъкна, че ще се работи за това да има повече средства за изкуство при следващата финансова рамка след 2020 г., ще бъде изготвен нов Работен план за култура 2019-2022 г. и с оглед на всичко, което се случва в ЕС, Министерството на културата съвместно с всички останали ведомства и специално с Министерството на външните работи, ще активизира всичките усилия за това културната дипломация на ЕС да бъде основен инструмент и във външната политика на самия съюз.

          По отношение на Културната програма, която ще бъде с принос към „Европейската година на културното наследство - 2018”, някои от значимите събития, които ще бъдат отбелязани са: 60-ата годишнина от подписването на Римските договори, 10-ата годишнина от членството на България в ЕС, 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, „София – Европейска столица на спорта – 2018” и „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019”.

          Зам.-министър Гешева очерта и събитията с национално измерение, които ще съпътстват заседанията. Те включват широк спектър от области – материално и нематериално културно наследство; литература; визуални изкуства; приложни изкуства; изпълнителски изкуства, аудиовизия. Сред съпътстващите прояви в Културната програма на Българското председателство са тематични конференции и дебати в областта на аудиовизуалната политика и авторското право.

          Международното измерение на Културната програма ще включва събития в страните от Западните Балкани; събития, организирани от Българските културни институти и задгранични представителства, както и прояви в пет знакови градове – Берлин, Лондон, Париж, Рим и Страсбург. Страните от председателското трио  - Талин и Виена също са фокусни в програмата, както и Брюксел, където ще бъде откриващият концерт.

          Зам.-министър Гешева посочи задължителните събития на Председателството - Церемонията по откриване, планирана за 4 януари 2018 в НТ „Иван Вазов”, както и тази по откриването в Брюксел – за 1 февруари в културен център „БОЗАР”. Освен тях задължителни са закриващите Българското председателство, както и Културната програма, съпътстваща събитията от най-високо ниво на участие на представители на ЕС и събитията от парламентарното измерение на Председателството.

          Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова предложи официално партньорство на членовете на Националния съвет по туризъм. „Очакваме над 22 000 гости, които да реализират над 32 хиляди нощувки по време на шестте месеца Българското председателство”, информира министър Павлова.

Българското председателство ще е уникално за страната ни събитие, каквото не се е провеждало досега, не само по отношение на броя на гостите, които се очакват, но и на неговата продължителност. Организацията е свързана с координацията между над 20 институции при провеждането на близо 270 събития у нас и над 1500 в Брюксел, за които ще работят хиляди хора у нас и зад граница.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.09 - 19.10.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия на тема: ,,Музеят като образователна среда“ »

(17.09 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ЮРИСКОНСУЛТ” В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ” »

виж всички »
Зала "Средец"
(14 - 30.09.2018)
Jewish Bulgaria – изложба с фотографии на Антони Георгиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 119489389 Изработка : MediaPointDS