BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 19.02.2018
 
       
14 ОТ ФИЛМИТЕ В ПЪЛНОМЕТРАЖНАТА КОНКУРСНА ПРОГРАМА НА „ЗЛАТНА РОЗА” СА ОСЪЩЕСТВЕНИ С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА НАЦИОНАЛНИЯ ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

обратно

(01.10.2017)

На 30 септември във Варна се откри 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”, който ще продължи до 7 октомври. Организатор на събитието е Национален филмов център в партньорство с Българска национална телевизия и Българска национална филмотека.

  Зам.-министърът на културата Румен Димитров приветства организаторите, участниците и гостите на фестивала от името на министър Банов и от свое име.

„Убеден съм, че и на това издание на Фестивала за авторитетното жури ще бъде трудно – конкурсната програма изобилства от заглавия с несъмнено висок художествен потенциал – пълнометражни и късометражни продукции, както и интригуващи копродукции. Възходът на игралното ни кино в международен план в последните години е факт – да пожелаем успешен старт към световните екрани на всички филми, които зрителите ще видят през предстоящите фестивални дни”, се казва в поздравлението на министър Банов. В конкурса на тазгодишното издание ще участват общо 42 пълнометражни и късометражни игрални филми от последната година. 16 са новите пълнометражни български филми, които ще се състезават в пълнометражния конкурс.

 Сред акцентите тази година е специалната програма Фокус-копродукции. Тя ще представи общо 7 миноритарни български копродукции, заслужили световен успех. На откриването видяхме “Уестърн” на германската режисьорка Валеска Гризебах, който беше в Официалната селекция на фестивала в Кан и е представен за пръв път пред българска публика. В програмата Фокус-копродукции влизат още: “Синът на София” на Елина Псику (награда за най-добър филм в Трайбека, Ню Йорк) също е премиерно заглавие за България, “6,9 по Рихтер” на Нае Каранфил, “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, “Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич, сръбското предложение за “Оскар” за чуждоезичен филм тази година, и две късометражни копродукции: “Септември” и “Колитба”.

  Пълнометражният конкурс на фестивала включва общо 16 нови филма, от които пет мажоритарни копродукции – “Посоки” на Стефан Командарев (България, Германия, Македония), “И после светлина” на Константин Божанов (България, Белгия, Великобритания), “Радиограмофон” на Рузие Хасанова (България, Полша), “Воевода” на Зорница София Попганчева (България, Хърватия) и ¾ на Илиян Метев (България, Германия).

 14 от филмите в пълнометражната конкурсна програма са осъществени с финансовата подкрепа на ИА "Национален филмов център".Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(16.02 - 31.12.2018)
Нова индикативна програма на Национален фонд »

(09 - 20.02.2018)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Главен експерт ” в отдел „Европейски програми и проекти”, дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” »

виж всички »
Зала "Средец"
(12 - 24.02.2018)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ПРЕДСТАВЯ ФОТОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБА „РИМ. БОРИС ХРИСТОВ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 116858470 Изработка : MediaPointDS