BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 22.02.2018
 
       
ОПИТИТЕ ДА СЕ ПРОВОКИРА НАПРЕЖЕНИЕ ОКОЛО „ЛЕГЕНДИ В ЗЛАТО. ТРАКИЙСКИ СЪКРОВИЩА ОТ БЪЛГАРИЯ“ СА НЕСЪСТОЯТЕЛНИ

обратно

(08.09.2017)

Във връзка с медийни публикации, свързани с възникнало недоразумение между наша сънародничка и двама актьори, наети от музея „Бригенс” за откриването на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, от Министерството на културата заявяваме, че опитите да се провокира напрежение около проявата са несъстоятелни.

снимки: МК иТова са едни от най-ценните и зрелищни артефакти на българските музеи. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис „България” (както е видно от снимките), а всеки един от посетителите получава и каталог за експозицията. От музея заявиха, че се гордеят с експозициите, показвани там. „Това е сред най-зрелищните археологически изложби, които някога са били експонирани в Норвегия“, каза на официалното откриване директорът на Градския музей в Берген Мариане Л. Нилсен.

От ръководството на музея „Бригенс” в старинния норвежки град Берген ни увериха, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място. От музея уточняват, че актьорите са били наети единствено, за да демонстрират тракийски царе-воини, без никаква друга роля в изложбата. Според тях това е бил начин да събудят интереса на публиката да посети музея и експозицията. На откриването на изложбата никой от българската делегация не е бил свидетел на възникналата ситуация.

Над хиляда посетители видяха изложбата само за първите няколко дни след откриването й на 1 септември. Експозицията в музея „Бригенс“, която е първото голямо събитие на България в Норвегия в такъв мащаб, свързан с културното наследство, бе открита от норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и от заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева. Посетителите на изложбата могат да се запознаят с над 600 експоната от фондовете на 12 български музея.

 „Сигурна съм, че след като разгледат тази невероятна изложба, много норвежци ще изберат да посетят страната Ви, за да опознаят богатата й култура и история. С този проект ние проправяме пътя към по-силни взаимоотношения в бъдеще“, подчерта норвежкият министър на промишлеността и търговията Моника Мейланд.

„Градският музей в Берген показва изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България” по различни начини. Радваме се да видим всички положителни отзиви в нашите книги за посетители, в това число и от българската публика, които също похвалиха използването на актьори-воини. Очакваме с нетърпение да продължим да представяме прекрасните съкровища на широката публика до 10 декември”, се отбелязва от музея в Берген в писмо до Министерство на културата.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.02 - 26.04.2018)
Национален фонд "Култура" обявява конкурс по програма "Културно наследство" »

(19.02 - 16.03.2018)
Национален фонд „Култура“ обяви конкурс по програма „МОБИЛНОСТ“, Първи период »

виж всички »
Зала "Средец"
(12 - 24.02.2018)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ПРЕДСТАВЯ ФОТОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБА „РИМ. БОРИС ХРИСТОВ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 116886542 Изработка : MediaPointDS