BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 23.06.2018
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ: ТРЯБВА ДА СЕ ИНВЕСТИРА МНОГО В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТИ, НО С ЛОГИКА

обратно

(05.09.2017)

Министърът на културата Боил Банов посети днес напълно разкрития „Град на мъртвите” на Перперикон, където бе обявен за закрит успешния летен археологически сезон на обекта за 2017 г.Още снимки можете да видите тук.

Министър Банов се качва за първи път на историческия връх и сподели възхищението си от мястото, което е уникално и много добре социализирано. Във връзка с това министърът на културата заяви, че тази година държавата е отпуснала с 1 милион лева повече за археологически проучвания. По думите на министър Банов освен на Перперикон се отчита успешна година на още много места, парите за проучвания тази година са двойно повече и това се усеща в положителен смисъл. Министърът на културата подчерта, че тези средства не само ще бъдат запазени, но и ведомството ще продължи да работи за повече. „Важното е нещата да не са самоцелни, богати сме на история, трябва да се инвестира много, но с логика. Трябва да се инвестира в обекти, които могат да се социализират”, подчерта министър Банов. Заедно с него днес на закриването на археологическия сезон бяха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, началникът на кабинета на ведомството Мирела Тотева и директорът на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в Министерството Ваня Бедрова.

Ръководителят на разкопките археологът проф. Николай Овчаров показа пред медии находките през този сезон, сред които има уникални предмети. „Това е 18-та поредна кампания и да се надяваме, че ще сме живи и здрави да продължим и догодина”, коментира проф. Овчаров. Той разказа подробности от интересната си работа в последните три месеца. „Некрополът е много интересен, защото е изключително интензивен и продължава проучването му (там са открити накити, обеци, пръстени, наушници, които запълват цяла витрина), площадът около Базиликата, който е много голям и е изпълнявал ролята на римските форуми, открихме големи кръгове, които са може би от къснобронзовата епоха – светилища от предхристиянски период, т.е. - структурата на Южния портал се изяснява, но са необходими поне две години интензивни разкопки”, подчерта проф. Овчаров.

Въпреки, че официално археологическият сезон е обявен за приключен, Перперикон е отворен за посещения.  
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ КОМПЛЕКС "ПЕРПЕРИКОН"

                       

  Средновековна крепост от VІ – ХІV век, разположен на 15 км североизточно от  Кърджали Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м. Това е една от най-големите родопски крепости (12 000 кв.м). Местността е известна като Джин тепеси (Планината на духовете).

  Комплексът включва дворец - светилище от VI - V в. пр. н. е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм - прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците - резиденции на тракийските царе.

  Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи. Запазени са двата коридора и 13 помещения.

  Изцяло изсечен в скалите е един от най – древните монументални  мегалитни паметници от времето на траките. В него откриваме тракийското завещание, носещо спомена за бога на виното Дионис.

  Внушителен култов център, грандиозен архитектурен ансамбъл – това са само част от описанията на невероятния град. Тук се създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете.

  Днес Перперикон възкръсва. Тракийският царски дворец е уникална археологична находка в световен мащаб. Свещеният град предлага неповторимо съ­четание от уникалност в архитектурен, исторически, природен и мултирелигиозен аспект.

  От 2000 г. са започнати мащабни археологически проучвания. На броени метри от двореца  на римския губернатор на областта  е открита най-ранната църква в Родопите. Строена в края на четвърти век. Тук е бил епископският център на областта. Перперикон е най-големият мегалитен паметник на Балканите. Скален град, сътворен от непознатата цивилизация на скалните хора. Така професор Николай Овчаров, ръководител на разкопките, нарича  древните племена, създали неповторимите паметници. Тук е бил северният преден пост на първата европейска цивилизация – критско - микенската. В скалния град беше открита и първата европейска писменост – линеар А. Чрез медиите се провокира невероятен интерес към обекта от страната и чужбина. Наред с високия научен интерес към комплекса, нарастват и туристически посещения. Античният и средновековен град Перперикон е включен в 100те национални туристически обекта на Република България. Към комплекса се проявява постоянен туристически интерес, като  регистрираните посещения са над 100 000 годишно. Източник: сайт на община Кърджали

 


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.06 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118047744 Изработка : MediaPointDS