BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 23.09.2019
 
       


С ИЗЛОЖБАТА „ЗАЕДНО ПО СВЕЩЕНИТЕ МЕСТА НА ПЛАНИНАТА ОСОГОВО” СЕ ОТКРИВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ

обратно

(05.09.2017)

  На 5 септември от 17:30 ч. в Галерия „Средец“ на Министерството на културата ще бъде открита фотоизложбата „Заедно по свещените места на планината Осогово”. Тя е дело на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил и с нея ще бъде поставено официалното начало на тазгодишното издание на Европейските дни на наследството в България.

  Изложените фотографии представят богатството и разнообразието на обекти с култово предназначение в кюстендилския регион – скални светилища, ранно християнски паметници, свещени извори, оброчища, манастири, черкви, параклиси, джамии. Особен акцент сред тях представлява култът към българския светец и покровител на народа ни Свети Иван Рилски.

  Таблата илюстрират не само връзката между природата и човека, но и хармонията в техните взаимоотношения през вековете. По този начин изложбата концептуално съвпада с темата на Европейските дни на наследството през 2017 г. – „Наследство и природа: пейзаж от възможности”. Изборът на подобна тема е продиктуван от необходимостта общественото внимание да се насочи към неразривната връзка между сътвореното от човека и неговата естествена среда. В същото време тя поставя въпроса за взаимната зависимост между културното и природно наследство в процеса на тяхното опазване, осигуряване на достъп и популяризиране.

  Изложбата ще бъде открита от Валентин Дебочички – директор на Регионален исторически музей – Кюстендил.

  Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, а национален координатор за България е Министерството на културата. Домакин на официалните прояви по отбелязването на Европейските дни на наследството през 2017 г. е град Силистра (27-30 септември). Календарът на всички събития в страната, организирани от присъединилите се в тазгодишната кампания партньори, е достъпен тук.

  Повече информация за изложбата:

  Територията на Кюстендилския регион е изключително богата на културни ценности от всички исторически епохи. Голяма част от тези места са свещени и се свързват с определена ритуалност, чрез която от хилядолетия насам човек е достигал до бога, молил се е за здраве и омилостивяване на природата. Изсичанията в скалите датират от праисторически времена – скални ниши, кръгове, вдлъбнатини – всички насочени към Слънцето и свързани с култа към него. Свещените храмове и светилищата от по-късния период са местата, където траките и след това римляните почитали своите божества чрез молитви, дарове и ритуали.

  Най-ранните следи от християнската култура в района са известни от археологическите проучвания на антични и късноантични базилики в рамките на Пауталия. В Кюстендилския край се наблюдава разнообразие на оцелели през вековете средновековни и късносредновековни параклиси, църкви и манастири. През Възраждането, а и след това, често върху руините им са се изграждали отново християнски храмове.

  Емблематичен в Кюстендилско е култът към Св. Иван Рилски и местата свързани с него – родното му село Скрино, пещерите в които е пустинослужил и най-вече - основаната от Отеца и учениците му Велика Рилска обител. Славата на неговата святост се разпростира по българските земи и се налага като светец-покровител на целия български народ.

  Съхранените през вековете старинни параклиси ни напомнят по особено романтичен начин за вярата на дедите и бащите ни, за нашата вяра. Оброците с побития кръст или просто камък, обхванати в сянката на вековен дъб, бряст или орех и в повечето случаи - с течаща наблизо „света вода”, ни отвеждат надалеч в езическите времена. По тези места се разчитат напластявания на различни култури във времето, устояли или не устояли на превратностите в историята.

  Всички тези паметници, независимо от местоположението и датировката си, изразяват вечното преклонение на човека към божественото, връзката му с обяснимото и необяснимото на земята, в природата и във вселената. Това са свещени места, които независимо от асимилационните функции на различни религии и идеологии, под една или друга форма, са запазвали своята святост и от хилядолетия са били обект на почитане от човека.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.2019 - 30.06.2020)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНАТА КОНКУРСНА СЕСИЯ ПО ПРОГРАМА “БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ – СЪВРЕМЕННИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ЧЕТЕНЕ И ИНФОРМИРАНОСТ” ЗА 2019 г. ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА ПРОЕКТИ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ ПРИ ОБНОВЯВАНЕ НА ФОНДОВЕТЕ ИМ С КНИГИ И ДРУГИ ИНФОРМАЦИОННИ ИЗТОЧНИЦИ »

(11 - 24.09.2019)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността “Старши експерт” в дирекция „Административно обслужване и човешки ресурси” - за определен срок за заместване на държавен служител, който отсъства от работа повече от три месеца, съгласно чл. 15, ал. 1 от Закона за държавния служител »

виж всички »
Зала "Средец"
(17 - 27.09.2019)
ИЗЛОЖБА ART4DIPLOMACY СЕ ОТКРИВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 128744516 Изработка : MediaPointDS