BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 13.12.2017
 
       


ВЕЛИКОЛЕПНАТА ИЗЛОЖБА „ЛЕГЕНДИ В ЗЛАТО. ТРАКИЙСКИ СЪКРОВИЩА ОТ БЪЛГАРИЯ“ ВПЕЧАТЛИ НОРВЕЖКАТА ПУБЛИКА

обратно

(02.09.2017)


В Европейския югоизток великите държавници на Античността са знаели, че културата се мери със споделени ценности. Ето защо тази проява е пример за диалог на културите, от които е съставена Европа и показва необходимостта от стимулиране на международното сътрудничество и обмяната на опит, се казва в слово на Министъра на културата на България Боил Банов по случай официалното откриване на експозицията „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ в Музея „Бригенс“ в старинния норвежки град Берген.Изложбата, която е първото голямо събитие, което България прави в Норвегия в такъв мащаб, свързан с културното наследство, бе открита от норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева.

„Убедена съм, че проектът “Легенди в злато“ поставя основата на едно много добро сътрудничество между колегите от културните институти от двете страни“, каза пред официалните гости госпожа Амелия Гешева и пожела успех на изложбата, а на публиката да усети България по най-добрия начин.Норвежкият министър на промишлеността и търговията Моника Мейланд заяви, че е сигурна, че след като разгледат тази невероятна изложба, много норвежци ще изберат да посетят страната ни, за да опознаят богатата й култура и история. „С този проект ние проправяме пътя към по-силни взаимоотношения в бъдеще“, каза още тя.Движимите културни ценности, представени в музея „Бригенс“, са от фондовете на 12 български музея. Посетителите на изложбата ще могат да видят над 600 експоната, сред които най-прочутите тракийски съкровища, както и непоказвани досега извън България артефакти.Куратори на изложбата са г-жа Любава Георгиева и г-жа Елка Пенкова.

В хода на визитата бяха проведени работни срещи между българската делегация и екипа на Музей "Бригенс", както и с представители на норвежкото министерство на културата. Бяха обсъдени споделения опит от подготовката на изложбата, както и възможността за бъдещи съвместни проекти.


Изложбата „Легенди в злато“ е организирана от Министерството на културата на Република България, Националния исторически музей в София и Градския музей в Берген, като през месец ноември 2016 г. беше подписано споразумение между проектните партньори. Финансирането е осигурено по Двустранния фонд за сътрудничество по Програми БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и БГ11 „Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм. Проявата е логично продължение на успешното партньорство между Република България и Кралство Норвегия в областта на опазването и представянето на културното наследство.

На следващия ден изложбата беше открита и за публиката на град Берген при изключителни мерки за сигурност.
Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(07 - 31.12.2017)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „СТАРШИ ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИ И ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА” »

(04.2017 - 05.01.2018)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Директор” на Национален исторически музей »

виж всички »
Зала "Средец"
(30.11 - 14.12.2017)
ИЗЛОЖБА „ARTTRANSFORMERS” – ЖИВОПИС /ОБЕКТИ/ ИНСТАЛАЦИИ 2016/2017 СЕ ОТКРИВА НА 30 НОЕМВРИ ОТ 17:30 Ч. В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 116159400 Изработка : MediaPointDS